Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Genesis Essentia trevar efter identitet

Ska utforska framtidens formgivning

Ett nytt bilmärke har sett dagens ljus. Nu letar man efter märkesidentiteten genom en spektakulär konceptbil.

Förr om åren var Hyundai Genesis någon slags toppmodell för märket, en stor sedan sex- och åttacylindriga motorer och som såldes lite varstans utom här i Europa. Men det räckte liksom inte att ha en lyxbil när de andra hade egna lyxbilsmärken, som Toyotas Lexus, Nissans Infiniti och Hondas Acura.

Så i november 2015 knoppades Genesis av som ett eget märke inom Hyundaifamiljen och numera har man tre modellserier: G70, G80 och G90 som i tur och ordning placerar sig i samma fack som BMW 3-serie, 5-serie och 7-serie. Eller Audi A4, A6 och A8 om man så vill och om du hellre röstar på Mercedes-Benz heter jämförelsen naturligtvis C, E och S.

Daimler AG

Vi väntar fortfarande på en utmanare till Maybach.

Men än så länge famlar man fortfarande efter en egen märkesidentitet och som ett steg på vägen mot en egen stil visar man nu upp en konceptbil kallad Genesis Essentia, en tvåsitsig sportcoupé som ska utforska vad Genesis ska ha för formmässig bas i framtiden. Och får man tro konceptet ser framtiden ut som om Dodge Viper korsats med Star Trek.

Element som ska vara specifika för Genesis är den trekantiga grillöppningen och de smala, dubbla strålkastaröppningarna. Men i övrigt är Essentia mer en lekfull formövning än skvaller om kommande modeller. Vi kommer knappast att få se en genomskinlig motorhuv i produktion.


Läs mer: 2017 års knäppaste konceptbilar


Inte för att det finns någon motor därunder. Genesis Essentia är eldriven och under glasrutan ser man egentligen bara en bit av chassit och de ställbara stötdämparna – som för övrigt se ut att komma från svenska Öhlins.

Interiören är precis lika galen. Här sitter man i schäslonger, omgiven av någonting som ser ut som wellpapp och blickar ut över en väldigt digital instrumentpanel. Men kanske kommer vi att få se vissa grepp även i verkligheten, som fler skärmar och färre knappar, liksom dekormaterial av kolfibertrasor.

Om ett par år väntas Genesis lansera en sportcoupé och då får vi veta hur mycket som har överlevt från konceptbilen. Men först och främst väntas förstås två suvmodeller, eftersom det tycks vara det enda som säljer nuförtiden. Möjligen kommer vi att få se dem i vår del av världen också – Genesis har tidigare sagt att en europeisk introduktion väntar framöver.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com