Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Dodge Viper lägger ner med stil

Superbilen går ur tiden – avslutar spektakulärt

Prototypen som visades redan 1989 var så galen att ingen trodde att den skulle gå i produktion. Men det gjorde den, med V10 och allt. Snart är dock allt över och Dodge firar med inte mindre än fem specialversioner.

De senaste åren har försäljningen av Dodge Viper visat skrala siffror, bara några hundra bilar per år har levererats till betalande kunder. Så Fiat Chryslers beslut är säkert ekonomiskt underbyggt och redan i fjol fick vi veta att Fiat Chrysler planerar att stoppa produktionen av monstermaskinen och stänga ner fabriken på Conner Avenue i Detroit under nästa år.

Nu skjuter Dodge av ett ordentligt avskedsfyrverkeri – med inte mindre än fem specialversioner av Viper. Officiellt heter det att man firar modellens 25-årsjubileum (den gick i serieproduktion 1991), men vi vet ju att det handlar om att göra en så spektakulär föreställning som möjligt innan ridån går ner.

Fyra av de fem versionerna baseras på den skvatt galna Viper ACR, i princip en racerbil i pliktskyldigt påklädd gatkostym. Den femte är en hälsning till 2010 års Viper Snakeskin, en argt grön ärta. Allihop har de Vipers välkända 8,4-liters V10 på 645 hästkrafter. Och egentligen spelar det nog ingen roll vilken variant du beställer, för alla kommer de att få barn att drömma om stordåd och män att gråta av avund. Undrar du ändå så följer de här:

  • 1:28 Edition ACR (American Club Racer)
  • GTS-R Commemorative Edition ACR
  • VoooDoo II Edition ACR (nej, det är inte felstavat!)
  • Snakeskin Edition GTC
  • Dodge Dealer Edition (också en ACR-version)

Foto: Dodge
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com