Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Lotus 3-Eleven blir fullständigt nipprig

Får mer effekt än någonsin.

Någonting galnare finns knappt i bilvärlden. Men för Lotus var ändå 3-Eleven inte tillräckligt justerad. Så nu får den ännu mer effekt.

Av alla magiska mojänger som får en tävlingsbil att komma före de andra i mål torde stötdämparna vara de mest trollkonstiga av allihop. Varje gång man utvecklar en ny racerbil ägnas tusentals timmar åt tester, i rigg och på bana. Små justeringar görs för att däcken ska hitta ytterligare en gnutta grepp och rätt vad det är har man skruvat bort sig helt. Så får man börja om från början igen. Blir det bra har man en vinnare. Blir det inte det får man nöja sig med att jaga bakifrån.

Det vet förstås den brittiska sportbilstillverkaren Lotus, så när de skulle få sin fullständigt stolliga banbil 3-Eleven att bita så bra som möjligt vände man sig till Sverige. I Upplands Väsby norr om Stockholm ligger Öhlins Racing AB och de hör till de allra mest namnkunniga stötdämpartillverkarna i världen. Åtminstone när syftet är att kunna åka väldigt, väldigt fort.

Så började det digra arbetet med att ta fram en perfekt specifikation. Beräkningar och simuleringar utfördes, prototyper snickrades ihop och Lotus varskoddes om att det var dags att testa. Funktionen var ypperligt balanserad: greppvänlig, högfartsstabil och följsam. Den var inte för mjuk för banarbete, inte för stum för turer till glasskiosken.

Och Lotus skakade på huvudet. De hade inte alls tänkt åka och köpa glass, utan ville ha en renodlad racerbilssetup till en bil som bara råkade ha en registreringsskylt, närmast som av misstag. Så de svenska ingenjörerna gick hem och fyllde dämparna med granit – bildligt talat i alla fall.

Mmm, sportigt.

Lotus 3-Eleven är nämligen ett unikum i bilvärlden. Den kompromissar inte med komforthöjande lyxutrustning som mattor, dörrar eller ens vindruta. Den har ett enda syfte och det är att vara snabb. Och det är den. På racerbanor runt om i världen har den producerat varvtider som få, om ens någon, superbil kan matcha och de som har suttit i cockpit har vittnat om prestanda som fått ögonen att tränga ut ur sina hålor.

Men Lotus tyckte nog inte att alldeles för mycket är tillräckligt ändå, för nu kommer 3-Eleven i ett ännu snabbare utförande. Lotus 3-Eleven 430, som nykomlingen heter, har fått den väldigt arga 430-hästarsmaskinen som till vardags finns i märkets takförsedda toppmodeller. Där har den inte särskilt mycket vikt att släpa på, men i 3-Eleven behöver hästkraftskocken bara motivera futtiga 920 kilo bil. Det blir 467 hästkrafter per ton, det.

För att de inte ska spilla bort sig alldeles har Lotus också vässat aerodynamiken och precis som tidigare finns en diffbroms av Torsen-typ, justerbara krängningshämmare från Eibach och fyrkolvs bromsok från AP Racing som ska ankra upp inför kurvorna. Och så förstås de där stötdämparna från Öhlins.

Vill ni ha siffror? Nåväl, accelerationen upp till 100 kilometer per timme ska ta 3,2 sekunder, toppfarten är 290 kilometer per timme (och då genereras 265 kilos marktryck), maximal sidoacceleration anges till 1,5 g och priset motsvarar 1,35 miljoner kronor. Men skynda dig om pengarna brinner i fickan, för Lotus tänker bara bygga 20 bilar och sedan är det slut, några fler 3-Eleven kommer det inte att bli.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com