Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Lotus går in i Volvofamiljen

Geely köper upp biltillverkare i Malaysia

Kinesiska Geely köper in sig i den malaysiska biltillverkaren Proton. På köpet får de en majoritetspost i sporbilsmärket Lotus.

Ryktena började rulla omkring redan i början av mars att kinesiska Geely, precis som PSA-gruppen, flirtade med malaysiska Proton, ungefär samtidigt som PSA också lade vantarna på tyska Opel.

Förlåt, blev det rörigt nu? Jo, Geely är den där kinesen som äger Volvo, PSA-gruppen, det är franska Peugeot och Citroën och Proton, det är en biltillverkare i Malaysia som också äger den brittiska sportbilstillverkaren Lotus. Så.

Nu står i alla fall klart att Geely köper knappt halva Proton (49,9 procent) och drygt halva Lotus (51 procent) av det malaysiska industrikonglomerat som i dag äger de båda biltillverkarna. Affären ska vara klar i juli.

Riktigt vad Geely ska med Proton till är inte riktigt klart. Den tidigare statliga malaysiern har svårt med lönsamheten och mycket av märkets teknik har köpts in från andra biltillverkare.

PROTON Holdings Berhad

Like the looks. Love the drive.

Då är Lotus desto intressantare. Inte nog med att britterna har ett spännande modellprogram med intressanta tekniska lösningar som limmade aluminiumchassin och avancerade hjulupphängningar. Dessutom har de en synnerligen välrenommerad konsultgren som kan ge Geely friska insikter.

Lotus lämnade dessutom vinst till sina ägare i fjol, för första gången någonsin. Det har ju annars varit en evig självklarhet, att Lotus har ont om resurser. Inte nu längre.

Och vi jublar självklart. För det här öppnar för spännande konstellationer inom Geelykoncernen. Eller vad sägs om en Volvosportbil byggd på Lotusteknik, på samma sätt som Opel gjorde för ett tag sedan? Nog skulle vi behöva en ny Volvo P1800, eller hur?

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com