Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Lotus Elise Sprint lätt som en fjäder

Som om Lotus Elise inte redan var lätt nog

Med specialversionen Sprint har Lotus lättat sin Elise ytterligare. Nu har de kommit under 800-kilosstrecket.

På sjuttiotalet började Lotus bli lönnfeta. Sextiotalets sparvar – Elite, Elan och Europa – byttes ut på Elite, Eclat och Esprit som ängsligt försökte slåss ovanför Lotus egentliga viktklass. På nittiotalet hade det gått så långt att Lotus utvecklat en egen V8 och försåg sina bilar med krimskrams som servostyrning, luftkonditionering och centrallås.

I ett förvirrat försök att bredda sin kundbas sålde man till och med en framhjulsdriven bil, den lilla öppna Lotus Elan M100. Den sålde så dåligt att Lotus sålde hela produktionsapparaten till koreanska Kia, där den återuppstod som Kia Elan. Wow.

Kia Motors

Den sålde också som skit.

Samtidigt genomgick Lotus en serie ägarbyten och hamnade under samma tak som det nymornade Bugatti med Romano Artioli som märkets starke man. Han pekade med hela handen bakåt i tiden och Lotus gick tillbaka till sina rötter.

Döpt efter Artiolis barnbarn Elisa såg Lotus Elise dagens ljus på hösten 1995 och slog världen med häpnad med sin enkelhet. Den var ju bara en låda, med naket aluminiumchassi och en enkel glasfiberkaross. Motorn kom från Rover, satt bakom stolarna och levererade så lite effekt att man undrade om Lotus verkligen menade allvar.

Men det gjorde de. Lotus Elise var nämligen en raket i kraft av sin låga vikt. Vågen visade blott tre kvarts ton och därigenom kunde Elise sätta iväg på ett sätt som andra 118-hästarsbilar bara kunde drömma om. Lotus hade hittat tillbaka till sina kärnvärden och Elise var en succé.

Lotus Cars

Så söt att man vill adoptera.

Än i dag är Elise stommen i Lotus modellprogram, även om krav från kunder och lagstiftare lett till både ökade effekt- och viktnivåer. Kanske har det än en gång spårat ur, för nu visar Lotus den senaste Elise-inkarnationen, kallad Sprint, och den struntar blankt i motorns effektnivåer och fokuserar i stället enkom på vikten.

Totalt har Lotus lyckats skala bort 41 kilo från den vanliga Elise, som redan är rätt lätt, och nått under 800-kilosgränsen för en tom bil utan vätskor. Då räcker de 136 hästkrafterna rätt långt. Låter det klent? Ingen fara, Elise Sprint går också att få med en 220-hästars kompressormotor.

För att nå viktmålet gick Lotus noggrant tillväga. Det handlar inte bara om att kasta ut stereon och byta till lättviktsstolar, nej, utan karossdelar har bytts ut mot lättare bitar och de dubbla bakljusen har fått stryka på foten till förmån för enkla, någonting som sparade tre hekto.

Ett litium-jon-batteri skalar av några kilon och en ny mittkonsol tillsammans med en grind till växelspaken (ungefär som i en gammal Ferrari) ska spara ytterligare ett kilo. Nya bromsar och hjul hjälper också till med dietresultatet.

Vad den kostar? Ingen aning, men leveranserna kommer att starta redan under nästa månad.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com