Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Geely ryktas ha köpt Terrafugia

Kan det betyda att vi får se en flygande Volvo?

Terrafugia tillverkar flygande bilar och ny ryktas det att kinesiska Geely, som äger Volvo Cars, har köpt upp dem.

I otaliga framtidsvisioner genom tiderna har fantasierna kretsat kring den flygande bilen. Men har den någonsin lyft? Nej, knappast, och i stället har vi fått någonting som heter internet och telefoner som man kan ha i fickan. Och appar. Hade forntidens framtid någonting som liknade appar? Nej just det.

Men drömmen vägrar att dö och bara under de senaste åren har start up-företag med flygande bilar som bärande idé poppat upp som svampar ur jorden. Ett av dem som har kommit längst är Terrafugia strax utanför Boston i Massachusetts.

Företaget grundades för drygt tio år sedan av studenter från MIT, den välrenommerade tekniska högskolan i Boston. Sedan dess har man visat upp en fullt fungerande modell, kallad Transition, som väntas nå marknaden inom ett par år.

Terrafugia

Med fler vingar än Aston Martin Vulcan.

En uppföljare kallad TF-X är än så länge på utvecklingsstadiet, men väntas ha både självkörande (självflygande?) teknik och laddhybriddrift. Hos Terrafugia saknas knappast idéer, men det krävs rejält med kapital för att få idéerna att lyfta.

Nu kan det vara löst. Enligt tidningen South China Morning Post har Volvo Cars moderbolag Zhejiang Geely kommit överens med Terrafugias nuvarande ägare att köpa upp bolaget. Det kinabaserade Geely ser gissningsvis stor potential för Terrafugias produkter i ett land som under de senaste åren sett allt värre trafikproblem.

Samtidigt har Geely redan en stark teknikportfölj, inte bara genom ägandeskapet av Volvo utan också i de nyligen förvärvade biltillverkarna Proton och Lotus. Kanske får vi framöver se Volvobilar flaxa ovanför våra huvuden, eller varför inte en Lotus lyfta över köerna.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com