Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nu kommer Kina-Volvo till Europa

Transporteras med tåg från Daqing till Belgien.

Volvo skickar kinabyggda bilar till Europa med tåg och planerar att lägga ner S90-tillverkningen i Sverige.

Redan i november i fjol drog Volvo igång tillverkningen av S90 i sin storbilsfabrik i Daqing. Nu kommer också de första Kinatillverkade Volvo S90 att nå europeisk mark, när ett tåg kommer lastat till den belgiska hamnstaden Zeebrugge.

Att bilarna kommer med tåg, från en ände av världen till en annan, är anmärkningsvärt. Den nyöppnade järnvägslinjen mellan Kina och Europa kortar transporttiden med två tredjedelar, jämfört med den evighetslånga väntan man drabbas av när man skickar grejer på båt.

– Meh. Kommer den aldrig?

Förutom kortare väntetid på beställda bilar lovar Volvo också att koldioxidutsläppen för transporten minskas med en tredjedel – oräknat besparingen i transportsträcka.

Den första tåglasten med 255 bilar väntas nå Zeebrugge i morgon och därefter kommer ett tåg att avgå från Daqing varje vecka. Åminstone inledningsvis, framöver planerar Volvo att helt stänga ner den svenska produktionen av S90 och låta all tillverkning av modellen koncentreras till Kina.

Om det också betyder att vi kommer att få se långversionen S90L på svensk mark säger inte Volvo. Men vi håller tummarna.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com