Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Kina-Volvo bättre än Europa-Volvo

Högre kvalitet på kinesiska bilar.

Volvobilar tillverkade i Kina håller högre kvalitet än de som tillverkas i Europa. Det säger Volvos designchef i en intervju.

Made in China. Det brukade stå så, på ett litet guldklistermärke på undersidan av prylar i plast som gick sönder om man råkade använda dem. Kinakvalitet. Det var ett skällsord.

Alibaba

Och klistermärket pillade man bort.

Så kanske det är fortfarande i mångas ögon. Men inte i Kinas. De har gått vidare sedan länge och blivit världens största bilindustri. Och kvaliteten står inte västvärldens efter, i alla fall om man får tro Volvo Cars designchef Robin Page.

I en intervju med det australiska branschorganet GoAuto säger Page att uppfattningen att Kina inte skulle vara tillräckligt bra inte längre gäller. Faktiskt har de Volvobilar som tillverkats i Kina hållit högre kvalitet än de som tillverkats i Volvos europeiska fabriker, enligt det poängsättningssystem som Volvo använder för att mäta kvalitetsutfall.

Enligt Page skulle det bland annat bero på att de europeiska fabrikerna har en högre grad av automatisering. I fabrikerna i Kina kan man sätta tuffare toleranskrav och operatörer längs produktionslinan kan hela tiden finjustera operationerna.

Volvo Cars

Äkta kinesiskt handarbete.

”Det är kanske ingen jätteskillnad, men om du jämför poäng för poäng och medelvärlden, så är Kina ganska jäkla bra”, enligt Page. Så där har du det: Kina har kört om oss och snart kommer världen har glömt bort den lilla arktiska avkroken som kallas för Europa. Och små guldklistermärken på undersidan av prylar i plast kommer att vara hett eftertraktade.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com