Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Det här är inte en Lamborghini Urus

Kinesisk kopia är väsentligt billigare.

Knappt har Lamborghini Urus nått marknaden förrän kineserna har kommit med en kopia. Möt Huansu C60 Hyosow med 195 hästkrafter.

Få bilar är så enorma som Lamborghini Urus, och då menar jag inte (bara) dimensionsmässigt. Urus är stark som en oxe, driver på alla fyra och lär gå som ett troll oavsett hur underlaget är beskaffat. Och så ser den ut som om den kan tugga i sig en hel flock asfaltsbetande Toyota Corolla utan att behöva torka sig om munnen efteråt.

Så det är klart att många suktar efter en Urus: barnfamiljer i brådrasket, cementförsäljare med stora upptagningsområden och statschefer med en ovana att invadera grannländer. Men det finns en hake: Lamborghini Urus kostar sisådär två miljoner kronor och det begränsar till viss del möjligheterna att köpa på sig en super-suv.

Sedan kostar soppan lika mycket.

Tur då att den kinesisk kopieringskultur kommer till undsättning. I Kina har man en helt annan grundläggande syn på upphovsrätt än vad vi har i västvärlden och man värderar kopiering högt (och kreativitet kanske inte lika högt). Allt från kläder till konst kopieras hej vilt, liksom livsmedelstillsatser och läkemedelsingredienser. I Boluo i Guangdong har man till och med uppfört en kopia av österrikiska Hallstatt. Staden, alltså.

Och självklart gäller det bilar också, det finns det mängder av exempel på, och nu har självaste Lamborghini Urus fått en kinesisk dubbelgångare. Det är snabbt marscherat, eftersom man blott haft ett halvår på sig sedan Urus presenterades för världen i december i fjol.

Huansu C60 Hyosow är förvisso inte en karbonkopia av Urus, men tillräckligt lik för att kunna lura ett otränat öga och det råder ingen tvekan om varifrån inspirationen har hämtats. Eller som CarNewsChina uttrycker det: ”Vi kan dra slutsatsen att 1) Det är inte ett totalt plagiat. 2) Det är fortfarande ett plagiat. 3) Den plagierar även Porsche Cayenne.”

Tja, kanske det?

Huansu – namnet betyder ungefär ”magisk fart” – är ett varumärke inom den enorma BAIC-koncernen och C60 Hyosow lär ha en tvåliters bensinturbo under huven som levererar 195 hästkrafter, så nog behövs en skvätt magisk fart om den ska kunna utmana Urus på allvar.

Å andra sidan kostar den inte som en Urus. Enligt CarNewsChina kommer prislistan att starta på ungefär motsvarande 140.000 kronor, riktigt rimligt för någonting som ser ut att kunna tugga i sig en hel flock asfaltsbetande Toyota Corolla – även om den egentligen hellre äter tofu.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com