Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Qifeng K7 låtsas vara G-klass

Men tekniken skiljer markant.

Kineserna älskar att kopiera oss i väst. Det senaste som nått oss är att Mercedes-Benz G-klass fått en klon.

För ett par månader sedan fick världen en ny Mercedes-Benz G-klass och den är allting man behöver och lite till. Men den kostar en slant, en G 500 kräver en miljon eller så för att bli din. Så det kanske inte blir en G-klass trots allt, vilket är synd.

Men det finns alternativ. Köpa begagnat kan man förstås göra. Eller gör som man gör i Kina: köp en Qifeng K7 i stället. Kineserna, som har ett mer sorglöst förhållande till regler om formskydd, har helt enkelt kopierat G-klasskarossen och nog skulle man kunna missta den för en G-klass om det är mörkt, dimmigt och man blundar.

Mercedes-Benz

Hårt. Man får blunda hårt.

Qifeng K7 är en så kallad LSEV eller elektriskt lågfartsfordon. De är populära framför allt i mindre kinesiska städer med bara några miljoner invånare. De är inte tillåtna på motorvägar, eller i megastädernas stadskärnor, men för pendlare i förskingringen erbjuder de utsläppsfri lågpristransport. I upp till 50 kilometer per timme, i alla fall.

Och nu kan man alltså se ut som om man kan klättra uppför Kilimanjaro samtidigt. Det kan man förstås inte, för Qifeng K7 är tekniskt väldigt långt från en G-klass. Elmotorn har 5,3 hästkrafter och den driver absolut inte på alla fyra. Men den kan rulla upp till 17 mil på en laddning och om man tycker att den är lite trött kan man slå till på en vassare variant med hela 6,7 hästkrafter.

Var man köper den? Jag vet inte, Kina antar jag. Där kostar den från 24.988 yuan, eller drygt 30.000 kronor med aktuell växelkurs. Det är i alla fall väldigt mycket billigare än en G-klass.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com