Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

BAIC BJEV EC är världens mest sålda elbil

Trots enbart inhemsk försäljning

Nissan Leaf får se sig slagen. Världens mest sålda elbil kommer från Kina. Där får den ordentliga subventioner.

Man kan skratta åt maskinöversättningar, men ibland är de väldigt träffsäkra. Som när Google Translate sammanfattade syftet med elbilens existens: ingen svansgas. Precis så är det ju, det kommer inte ut någonting därbak och den karamellen blev jag bjuden på av BAIC BJEV:s hemsida, i jakt på information om världens mest sålda elbil.

För det är en ära som varken kan tillskrivas Nissan Leaf eller Tesla Model S. Nej, det är någonting som heter BAIC BJEV EC som snor åt sig förstaplaceringen. Kineserna är bestämda i sin strävan att mota bort fossilbilar från gatorna och därför ger man enorma subventioner till just elbilar. Och när det handlar om världens största bilmarknad får det ordentlig effekt.

Därför har en bil som BAIC BJEV EC kunnat segla upp till förstaplatsen i världen med 25.630 sålda bilar under årets tre första månader, trots att modellen inte säljs utanför Kina. Bilen i sig är en tämligen enkel liten burk med elmotor på 41 eller 49 hästkrafter, beroende på modell. Den starkare motorn har också en smula längre räckvidd, men båda varianterna rullar drygt 15 mil på en laddning enligt den utgående europeiska körcykeln NEDC. Sedan tar det sju timmar att fylla på igen – någon snabbladdare finns inte.

Kunde lika gärna varit en evighet.

Just därför har man också kunnat hålla priset nere och det är så klart själva nyckeln till de uppblåsta försäljningssiffrorna. Grundpriset ligger på 151.800 yuan, motsvarande 208.000 kronor. Men när myndigheterna kastat elbilssubventioner på affären landar slutsumman på 49.800 yuan eller knappt 70.000 kronor. Klart man köper elbil då. Utan svansgas.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com