Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nya Nissan Leaf officiell

Elbilen ser inte längre ut som en tapir.

Nissan bjuder på mer effekt och större räckvidd i nya Leaf. Men framför allt har den blivit mindre underlig.

Sedan Nissan Leaf introducerades för sju år sedan har den sålt mer än en kvarts miljon bilar världen över och därmed är den med marginal den mest sålda elbilsmodellen någonsin. Den enda som kommer i närheten är Tesla Model S, något hundratusental exemplar bakom Leaf.

Särskilt populär har den varit i USA, i Japan och i Norge förstås, där elbilsköpare får guld och en gratis ryggmassage av staten. Men varför har så många valt just Nissans elbil? Den ser ju ut som en tapir.

Förra generationen av Nissan Leaf.

Svaret ligger i tillgänglighet. Dels har Nissan Leaf funnits sedan 2010 och de flesta konkurrenter har inte alls haft lika lång tid på sig att skrapa ihop försäljningssiffror. Dels beror det på att den är en lagom vettig bil som inte gjort alltför stora, blödande sår i de stackars köparnas plånböcker. En Volkswagen e-Golf är 80.000 kronor dyrare, ett ganska talande argument för Nissan.

Nu kommer Nissan med ytterligare en fjäder i hatten. Nya Nissan Leaf behöver man inte skämmas för att synas i. När den nya generationen gör entré är de allra mest iögonenfallande snabeldragen tonats ner och i stället gör nykomlingen ett närmast sobert intryck.

Fortfarande är det fråga om en renodlad elbil utan någon form av hybridsystem eller räckviddsförlängare. Jämfört med föregångaren har nya Nissan Leaf fått starkare motor och ett batteri med större kapacitet. Numera ska man komma nästan 40 mil på en laddning, i alla fall enligt den rätt generösa NEDC-cykeln. Hur långt man kommer i verkligheten återstår att se.

På insidan ska materialen hålla en högre kvalitet än tidigare och fler förarhjälpsystem finns tillgängliga. Bland annat ska Nissan Leaf numera kunna parkera själv och ute på motorvägen håller den sig kvar i sin fil tills du bestämmer någonting annat.

Men den största nyheten är, om man får tro Nissan, det förarassisterande systemet e-Pedal, en ”revolutionerande teknologi som kommer att förändra vårt sätt att köra”. I korthet går det ut på att man inte bara motorbromsar när man släpper upp gaspedalen, utan systemet aktiverar även skivbromsarna. Men inte så hårt att inbromsningen blir häftig, så i huvudsak blir resultatet att du behöver använda bromspedalen lite mer sällan.

I början av nästa år kommer bilen till våra breddgrader, men än vet vi inte vad den kommer att kosta. Förhoppningsvis blir den inte alltför mycket dyrare än den gamla, för i så fall förlorar nog Nissan sitt försprång mot BMW i3, Renault Zoe och, förstås, den där Volkswagen e-Golf.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com