Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Infiniti Prototype 9 hälsar till trettiotalet

Konceptbil i silver ställs ut på Pebble Beach.

Att Inifinitis historia startade 1989 hindrar dem inte från att blicka längre tillbaka. Prototype 9 är byggd som en trettiotalsbil.

Det börjar dra ihop sig till den anrika Concours d’Elegance på Pebble Beach i Kalifornien och biltillverkarna laddar som bäst för att överträffa varandras spektakulära kreationer. I fjol fick vi till exempel se Mercedes-Maybach släppa en sexmeterscoupé och till i år lovar Nissans lyxbilsmärke Infiniti att svara med en sportbil i trettiotalsstil.

Infiniti Prototype 9 är en metallblank cigarr i samma stil som trettiotalets raketer från Alfa Romeo, Bugatti och Mercedes-Benz – kanske allra mest den senaste, vars silverpilar dominerade förkrigstidens motorsport.

Daimler AG

Oftast med Rudolf Caracciola bakom ratten.

Och i det perspektivet kanske Inifinitis konceptbil skulle kunna avfärdas som historielös, eftersom märket började säljas först 1989. Men mamma Nissan kan faktiskt spåra sina biltillverkande rötter ända tillbaka till 1914, när föregångaren Kaishinsha började bygga Japans första bil DAT.

Infiniti Prototype 9 är också byggd enligt forntidens metoder, med gubbar i läderförkläden som hamrar fram former ur plåtämnen. Även tekniskt är Infinitis prototyp en trettiotalskonstruktion, med separat chassi, bladfjädrar och trumbromsar.

Bara på en enda punkt är bilen toppmodern. Drivlinan har nämligen hämtats från den kommande Nissan Leaf och det betyder en 163 hästkrafter stark elmotor och ett batteri som får plats med 30 kWh kräm. Enligt Nissan ska det räcka för 20 minuters bankörning.

Så den största skillnaden mellan forntidens banvapen och Infiniti Prototype 9, det lär vara motorljudet. Eller avsaknaden av detsamma.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com