Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Chery Exeed TX kommer till Europa

Kinesisk suv vill erövra kontinenten.

Kinesiska Chery tillverkar bilar som vi andra poppar popcorn. Nu har de kokat ihop en modell som ska erövra Europa.

Den kinesiska bilindustrin är inte bara störst i världen. Den är också dubbelt så stor som världstvåan USA och Kina kommer snart att svälja myggor som Europa som om vi vore en påse popcorn. Kanske borde man vara en smula orolig, inte minst för att all kinesisk bilindustri på ett eller annat sätt har kopplingar till den maktfullkomliga statsapparaten.

För i Kina får man inte bedriva bilindustri om inte myndigheterna på ett eller annat sätt har kontrollen. Partiet måste ju få sin del av kakan, och om de inte får bestämma vilka bilar medborgarna ska åka omkring i har ju hela systemet havererat. Att bedriva biltillverkning med mindre än att myndigheterna äger minst hälften av verksamheten på ett eller annat sätt är olagligt.

En av alla massproducerande kinabilsfabriker heter Chery Automobile Co., Ltd och de har inte bara gjort sig ovänner med GM och Volkswagen för att de kopierat deras produkter. De är också till 100 procent ägda av den kinesiska statsapparaten och därmed fullständigt fria från kapitalets krav.

Kanske inte riktigt som Mao hade velat ha det ändå.

Därmed är det inte sagt att Chery håller sig undan kapitalismen. För nu vill de erövra Europa – på marknadens villkor. Suvmodellen Exeed TX heter lockbetet som ska få alla europeiska konsumenter att vända sig österut och nu är den på väg hit. Vad det är fråga om är en halvstor suv, sannolikt framhjulsdriven, som ska mota bort Nissan Qashqai och dess anhang från marknaden.

Vid introduktionen kommer Chery Exeed TX att ha en laddhybriddrivlina med en 150 hästkrafter start bensinmotor parad med en 115-hästars elmotor. Accelerationen från noll till 100 kilometer per timme ska ta sex sekunder och att köra den ska inte kosta mer än 1,3 liter bränsle per 100 kilometer. Räckvidden på el ska vara sju mil.

Med sådana siffror att konkurrera med kommer Chery garanterat att locka köpare. Förutsatt, förstås, att bilen kommer att säljas för vettiga pengar. Men det kan vi nog räkna med att den kommer att göra.

För Cherys del är Exeed TX bara början. Framför sig ser man en bred uppställning suvmodeller med olika sorters drivlinor som ska erövra Europa. För dem är kontinenten ändå bara en geografisk återvändsgränd långt bort från all ära och redlighet, så det ska väl inte vara så svårt. Eller hur?

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com