Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Qoros visar bil med Koenigseggs FreeValve-motor

Kina satsar på svenskutvecklad kamaxellös motorteknik

Kinesiska Qoros visar upp en fullt fungerande standardbil med den svenska FreeValve-tekniken under huven. Massproduktion planeras.

Förbränningsmotorn har visat sig ganska envis. Trots att dess snara död har förutspåtts många gånger har den bitit sig fast vid verkligheten och den har fungerat på ungefär samma sätt de senaste 140 åren.

Det är inte bara bränsleceller och elmotorer som försöker mota den gamla kolvmotorn i grind, utan det finns också andra sätt att elda upp flytande bränslen av olika sort. Den svenska superbilstillverkaren Koenigsegg har dock valt att utveckla den gamla kolvmotorn ytterligare ett steg på vägen mot perfektion. Genom systerbolaget FreeValve har en kamaxellös ventilstyrningsteknik utvecklats.

Det är den tekniken som nu äntligen får vingar genom den kinesiska biltillverkaren Qoros. På bilsalongen i Guangzhou har man visat upp en version av sin mellanmjölksmodell Qoros 3 med en FreeValve-motor under huven. Eller som Qoros själva kallar tekniken: Qamfree.

En till synes alldeles lagom spännande bil.

En till synes alldeles lagom spännande bil.

Genom att använda den svenskuppfunna pneumatisk-hydraulisk-elektriska ventilaktuatorn kan motorns andning styras helt fritt med avseende på belastning, gaspådrag, varvtal och vad man nu önskar. Till fördelarna räknas egenskaper som högre effekt, bredare effektregister, renare förbränning och lägre förbrukning.

Dessutom slipper man dyra delar som gasspjällshus och kamaxlar med tillhörande drivning. Eftersom ventilöppningstider och dito lyfthöjder är flexibla kan också gasflödet till turboaggregatet styras så att någon wastegate inte behövs. Motorn är också mindre och lättare än motsvarande konventionell maskin.

Med Qoros produktionsplanerade koncept är det första gången som en FreeValve-motor visas som faktiskt är tänkt för massproduktion. Dock vet vi inte när i tiden tillverkningen kan komma igång. Vi väntar ivrigt.

Foto: Koenigsegg
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com