Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Qoros K-EV tar hjälp av Koenigsegg

Eldriven supersedan använder svenskutvecklad eldrift

Kinesiska Qoros visar upp en konceptbil som lånar svensk teknik. Eldriften kommer från Koenigsegg Regera.

Svensk bilindustri tycks vara intimt förknippad med Kina. Volvo Cars, tillsammans med systermärket Lynk & Co, ägs som bekant av den kinesiska bil- och kylskåpstillverkaren Geely och resterna av Saab Automobil heter numera NEVS och ägs av kinesiska intressen.

Qoros är en annan kinesisk storspelare och de tar hjälp av svenska Koenigsegg. I höstas visade Qoros upp en prototyp med den svenskutvecklade FreeValve-tekniken under huven och nu visar man upp en konceptbil som också lånat teknik från svenskarna.

Wiki Commons

Smarta uppfinningar byggde vår industri.

Qoros K-EV har nämligen lånat eldriften från den växellådslösa Koenigsegg Regera. Men eftersom K-EV inte fick med den drygt 1.000 hästkrafter starka förbränningsmotorn från Regera fick de skruva upp den elektriska effekten ett par hack. Enligt den kinesiska nyhetssajten CarNewsChina ska K-EV leverera så mycket som 1.306 utsläppsfria hästkrafter ur det svenskutvecklade drivsystemet.

Precis som Koenigsegg bygger Qoros K-EV på en kolfibermonocoque, som sedan klätts i en futuristisk kaross. De helgalna dörrlösningarna kanske vi inte kommer att få se i produktion, men enligt Qoros ska K-EV ge en föraning om en produktionsmodell som ska lanseras 2019. Den lär bli ett välkommet avbrott mot Qoros annars ganska alldagliga modellflora.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com