Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Koenigsegg Regera redo för leverans

Första kunderna väntar på sina växellösa bilar.

Hybriddriften har trängt in i superbilssegmentet. Nu är Koenigsegg redo att leverera sin rökare till de första kunderna.

Två år har gått sedan Koenigegg Regera för första gången ställdes ut i skenet från omvärldens fotoblixtar. Då slogs vi av hur avskalad formen var, som en spegling av självförtroende som inte behövde vingar, fartränder och eldflames för att skrika ut sin existens åt omgivningen. Regera tog i stället Koenigseggs formspråk in i nästa generation med smaken i behåll.

Det avspeglar också Regeras roll som den mer förfinade, mer ombonade och mer vardagsvänliga modellen i Koenigseggs modellprogram, där Agera RS i stället ska vara en hetsiga killen i träningsoverall som står och studsar otåligt på startlinjen. Regera är en kostym från Oscar Jacobson som har råd att hålla sig sval under depåtakets skugga.

För tittar man på specifikationerna kan Regera förmodligen krossa kontinenter och vrida tiden tillbaka. Vad är då en irriterade träningsoverall att bemästra? Trumfkorten är tre till antalet: de tre elmotorer som ger en extra liten 700-hästarsskjuts som komplement till den redan rätt kraftfulla bensinmotorn.

Yup, Koenigsegg Regera är en hybridbil, en miljövän som tycker om norrlandsälvar och deras sårbara stackars uttrar. Fast det ska medges, att naturen förmodligen går sönder när bensinmotorn harklar sig och hostar ur sig ett vulkanutbrott eller två.

Tänk på naturen, hosta i armvecket.

Nu är äntligen de första beställda bilarna redo att levereras till sina suktande köpare. Koenigsegg kommer att ställa ut de första två exemplaren på Genèvesalongen som öppnar om en vecka. Den ena är skrudad i gröntonad kolfiberfinish med konjaksfärgad läderinredning, utrustad med Koenigseggs kolfiberfälgar. Den andra är klarröd, med en bred bård av olackad kolfiber.

Gemensamt för de båda, och för Koenigsegg Regera som helhet, är inte bara en fullödig utrustningslista som inkluderar justerbart pedalställ, mobilintegration, parkeringskamera med fågelvy och knappöppning för dörrar och huvar, utan också det märkliga och makalösa drivsystemet. Regera saknar nämligen växellåda.

I stället är allt som finns mellan motor och differential en hydraulkoppling, som låser upp så fort bilen når 50 km/h. I lägre hastigheter hjälper elmotorerna (en på vevaxeln, en till vardera bakhjul) till att få upp flåset och sedan får bensinmotorn öka varvtalet ända upp till toppfart.

Ungefär som en Sprint Car, alltså. Fast med el.

Koenigsegg räknar helt enkelt med att effekten ska räcka till för att få fart på fläsket utan att behöva toppa varvtalet med växellådans hjälp. Dessutom vinner man fördelen att någonting som inte finns väger ingenting och kan inte gå sönder. Rena vinsten alltså.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com