Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Inviger uppfarten – då kommer fyra Koenigsegg

Svenske Youtubestjärnan: "Det här mycket svensk kraft"

Jon Olsson ville superbils-inviga sin nya uppfart.
Då kom en viss biltillverkare från Ängelholm på besök.
Med sig hade de fyra Koenigsegg: En Regera, en Jesko, en Regera och en Jesko Absolut.
– Detta är den bil på planeten som jag vill ha allra mest. Det är inte ens en tävling, säger Jon Olsson om en av bilarna.

På Youtube är den svenske skidåkaren, influencern tillika bilentusiasten Jon Olsson en stor stjärna. 37-åringen har 1,5 miljoner följare på sin Youtube-kanal, i vilken han delar med sig av sitt alldagliga liv.

Eller ja, särskilt alldagligt är det inte. Hans senaste två avsnitt är tydliga exempel på det.

Nyligen har Jon Olsson byggt om uppfarten till sitt lyxhus på Marbella. Han ville förstås att lågt byggda superbilar ska kunna nå hans nyrenoverade garage. Och vad passar då bättre än att låta en svensk superbil inviga den? Jo, att låta fyra svenska superbilar komma på besök samtidigt.

I en tredelad serie på hans kanal får först en Koenigsegg Regera köra ner för backen och inviga den nya uppfarten. De pratar om bilens färdigheter och Olsson har bara varma ord att säga om Christian von Koenisegg.

En Koenigsegg Regera blev den första superbilen på Jon Olssons nya uppfart.

– Det är vad jag älskar med Christian och Koenigsegg. De är inte rädda för att göra svåra saker. För det enda sättet att göra saker bättre är att ta sig an utmaningar, säger Jon Olsson i videon.

Han bekräftar sedan att den nya infarten faktiskt fungerar för superbilar, och tillägger:

– Och det coola är att när vi pratade om att testa uppfarten så sa Koenigsegg att ”vi har faktiskt har några fler leksaker”. Men det hade blivit lite trångt på uppfarten, så vi har placerat dem längre ner på gatan. Jag tycker att vi ska gå dit och kolla. Jag har sett på många bilder på dem, men jag har inte sett dessa bilar i verkligheten, säger Olsson.

I det andra avsnittet (i videospelaren ovan) får Olsson och hans entourage också komma i kontakt med en Koenigsegg Jesko, en Regera och en Jesko Absolut. Tillsammans med Regeran är dessa fyra bilar värda någonstans mellan 80 och 100 miljoner kronor – om man skulle köpa dem nya, det vill säga. På andrahandsmarknaden går de för ännu mer.

Jon Olssons första ord när han får se de tre andra vrålåken är:

– Det här är mycket svensk kraft. Det är inte ofta man ser en kollektion så här stark.

Man kan nog inte direkt anklaga Jon Olsson för att överdriva heller.

Koenigsegg Regera, med sina 1500 hästkrafter, är världsrekordhållaren på 0-400 km/h. Banbilen Koenigsegg Jesko, som är döpt efter Christian von Koenigseggs far, har en 5.0-liters dubbelturbo V8 som producerar 1280 hästkrafter på bensin och 1600 hästar på E85. Dess syskon Jesko Absolut är ännu värre. På Koenigseggs hemsida står det att denna modell är ”den snabbaste Koenigsegg som någonsin gjort och bolaget kommer aldrig sträva efter att bygga en snabbare serieproducerad vägbil – någonsin”. Toppfarten ska ligga en bra bit över 530 km/h.

Koenigsegg Gemera, Jesko Absolut och Jesko.

Sist men inte minst står det en Koenigsegg Gemera på gatan. Det är deras första fyrsitsiga bil som ska tillverkas i 400 exemplar. Bilen gör 0-100 km/h på smått otroliga 1,9 sekunder och toppfarten på 400 km/h gör den på 20 sekunder. Den har en kombinerad effekt på 1700 hk från tre elmotorer och en liten trecylindrig motor. Och den har åtta kopphållare som kan temperaturregleras. Prislappen ligger på 18,24 miljoner kronor.

Så, vilken av dessa fyra monster väljer Jon Olsson? Det visar sig vara den sistnämnda. Han är ju numera småbarnsfar till sonen Leon.

– Detta är inte bra för mig att se. Jag kan definitivt se mig själv i denna med Leon i baksätet. Det är en bra bil. Perfekt familjebil, säger han.

När han sätter sig i baksätet och sträcker ut benen i den rymliga kabinen säger han med ett leende att denna bil, Koenigsegg Gemera, är hans nya favoritbil.

– Bra gjort, Koenigsegg. Detta är den bil på planeten som jag vill ha allra mest. Det är inte ens en tävling.

Ett tredje avsnitt väntar i hans serie om superbilarna. Det återstår att se om det då nalkas en åktur – med mycket svensk kraft.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com