Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Koenigsegg Jesko Absolut - redo för takeoff

Se nya bilderna från svenska flygplatsen

Koenigsegg Jesko Absolut ska snart bli världens snabbaste bil.
På nya bilder från Ängelholms flygplats ser den ut att vara redo att lyfta – om den hade haft vingar.

Koenigsegg visade upp nya Jesko Absolut på Genèvesalongen för drygt en månad sedan. Salongen var stängd på grund av coronaviruset, men det hindrade inte Koenigsegg. Men visst hamnade bilen lite i skuggan av den stora nyheten, fyrsitsiga Koenigsegg Gemera.

Nu släpper Koenigsegg nya bilder på Jesko Absolut från Ängelholms flygplats. Bilen som ska toppa 533 km/h ser ut att vara redo för takeoff och att lyfta från startbanan. Egentligen är det nog bara vingarna som saknas.

Frågan är vem som egentligen har rekordet som världens snabbaste serieproducerade bil? Vissa hävdar att Bugatti Chiron Super Sport fick världsrekordet när bilen kördes i 491 km/h på Ehra-Lessien-banan. Medan Koeningsegg hävdar att deras Agera RS har rekordet med 447 km/h då det sattes på ett godkänt sätt i två riktningar.

Koenigsegg Jesko Absolut ska få slut på allt snack, är det tänkt. Ingen vet ännu exakt har snabb den är i verkligheten, men nu har kände Youtubern  Jason på Engineering Explained trängt sig ner bland bilens alla egenskaper och kommit fram till en svindlande hög toppfartssiffra med tanke på bilens effekt, låga vikt och rekordlåga dragkoffecient: 533 km/h.

Jesko Absolut har lika många hästkrafter, 1600 hk, som Bugatti Chiron Super Sport som toppade 491 km/h. Men bilen väger hela 605 kg mindre än Bugattis koloss. Dessutom har den en dragkoffecient som är 30 procent lägre än Bugattin. Bilen är dessutom 30 kg lättare än den vanliga Jeskon och väger in på 1390 kg.

En bil som heter Jesko Absolut går förstås bäst på sprit. Absolut-modellen har en V8 med dubbelturbo som ger 1600 hk på E85. Motorn har lättats och fått världens lättaste vevaxel som bara väger 12,5 kg. Det gör att motorn kan varva 8500 varv per minut.

Även om Absolut är en extremt snabb bil så bjuder den föraren och passageraren på en hel del komfort. Den ska även kunna fungera som en grand tourer på långresor. Den har bland annat Koenigseggs patenterade dörröppning med hydrauliska saxdörrar. Interiören är gjord i läder, alcantara, kolfiber och aluminium. Sätena är eljusterade och pedalställ och ratt går också att justera för att hitta den perfekta körställningen. I ratten finns en ny liten touchskärm där en rad funktioner i bilen kan styras.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com