Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Filmen: Koenigsegg testkör nya hyperbilen Jesko

Hör motorvrålet från V8:an på 1600 hk

Nu har Christian von Koenigsegg provkört sin senaste skapelse Jesko runt fabriken i Ängelholm. Bilen med 1600 hk låter underbart trots att provturen är kort. Det går inte att ta miste på Koenigseggs breda leende när han kör bilen.

Här kan du se filmen

Koenigsegg Jesko är efterträdaren till Agera RS som svensk hyperbil med hisnande prestanda. Den nya modellen kommer att kosta närmare 30 miljoner kronor och ska tillverkas i 125 exemplar. De första exemplaren har nu börjat tillverkas och Koenigsegg har publicerat en film på Instagram som visar hur grundaren och huvudägaren Christian von Koenigsegg provar Jesko på en kort tur runt fabriken. På gatan har människor med mobilkameror samlats – och det går inte att ta miste på Christian von Koenigseggs breda leende när han kör bilen.

Bilen har en  5,0-liters twin-turbo V8 som ger 1280 hk på bensin och 1600 hk på E85 biobränsle. En ny nioväxlad låda ska se till att alla hästarna kommer till hjulen. Och väl där hålls de på plats av en ny stor spoiler som ger 1000 kg downforce. Grunddragen känns igen från Agera, men kolfiberchassit är omgjort och ger bland annat bättre benutrymme, högre takhöjd, förutom den fräckare designen.

Kärnan i den nyutvecklade motorn är världens lättaste V8-vevaxel som bara väger 12,5 kilo, vilket gör att Jesko kan producera mer kraft, med större effektivitet, samtidigt som man kan varva 8500 rpm. Även kolvarna är superlätta och väger bara 290 gram. Även växellådan är svensk hightech.  Koenigsegg Light Speed Transmission (LST) med nio växlar sägs vara ett stort steg framåt. LST består av nio växlar framåt och multidisc-kopplingar och är ultralätt. Växlingarna ska gå rekordsnabbt. Styrsystemet ska också vara något alldeles extra och se till att accelerationen går rekordfort.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com