Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Koenigsegg slår hastighetsrekord

Därmed är man snabbaste produktionsbilen i världen.

Det krävdes en avstängd motorväg och en förare med nerverna i styr. Men Koenigsegg är nu bekräftat den snabbaste bilen i världen.

Att köra fort är ingen lek. Redan när man lufsar fram längs Autobahn i 200-någonting behöver man vara skärpt, för rätt vad det är vräker sig Helmut ut i vänsterfilen i sin Opel Astma för att köra om en Volkswagen Golf Plus – bilen som kräver pensionärslicens för att starta. Och då får du vackert ställa dig på bromspedalen medan du yttrar rykande okvädingsord om dina mottrafikanter.

Men det är inte bara mottrafikanter som kan vara i vägen för fartens tjusning. Nej, det kan lika gärna vara din bil. Och du själv. Högre upp på hastighetsskalan börjar även breda, tyska motorvägar bli märkligt smala och ett par, tre filer känns inte längre tillräckligt.

Det allra snabbaste som jag har kört är 301,48 kilometer per timme, som av en händelse i en Koenigsegg, och det var under accelerations- och bromstester på ett flygfält för något tiotal år sedan. Och i 300 knyck går det väldigt mycket fortare än i 270, i alla fall upplevs det så. När jag sedan började närma mig betongsuggorna i slutet av asfalten stod jag på bromsarna – och bakvagnen släppte greppet. Mitt 0–300–0-försök resulterade i att jag fick byta sju par underkläder.

Tur då att jag hade Elloskatalogen till hands.

Men Niklas Lilja, STCC-förare och testchaufför hos Koenigsegg, har både underkläder och urinblåsa av Kevlar. För han var i Nevada, USA, i helgen och där lät myndigheterna stänga av Highway 160 för att Lilja skulle kunna prova hur fort en Koenigsegg Agera RS kan åka. Och Lilja noterade knappa 460 knyck i nordlig riktning.

Det gick något långsammare i den andra riktningen, så det nya officiella rekordet för bevisad topphastighet hos produktionsbilar lyder 447 kilometer per timme. Bugatti sitter hemma och torkar tårarna. Själv undrar jag vad det är för däck som inte exploderar när de utsätts för 4.000 g.

Sedan tryckte Lilja på bromspedalen och putsade Koenigseggs rekord 0–400–0 också och det lyder numera 33,87 sekunder. Bugatti grät en skvätt till och det börjar bli väldigt nära till de siffror som Hennessey utlovat att deras nya monstermaskin Venom V5 ska klara av.

Så där har ni det. Koenigsegg är officiellt världens snabbaste produktionsbil och om man ska ha chans att utnyttja bilens resurser behöver man ha ett eget flygfält eller vara bra kompis med sheriffen i Nevada.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com