Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Svenska Koenigsegg förlorar hastighetsrekord?

SSC Tuatara en värdig motståndare till Koenigsegg Agera RS

Större
Stäng
  • Foto: SSC/Koenigsegg
    Foto: SSC/Koenigsegg
  • Foto: SSC/Koenigsegg

SSC Tuatara kan ha slagit rekordet som världens snabbaste produktionsbil och knuffat Koenigsegg Agera RS av tronen – men den amerikanska biltillverkaren vill varken bekräfta eller dementera uppgifterna.

Amerikanska SSC Tuatara är ersättaren till Ultimate Aero som hade Guiness världsrekord som den snabbaste produktionsbilen mellan 2007 och 2010. 

Enligt Carscoop kan SSC Tuatara ha slagit det nuvarande hastighetsrekordet. Lokala medier rapporterade i förra veckan att SSC skulle ha en filminspelning på State Route 160 i Nevada, samt att de skulle försöka slå hastighetsrekordet för en produktionsbil.

Det är samma väg som användes av Koenigsegg när Agera RS när de för tre år sedan slog hastighetsrekordet och nådde 447,2 km/h.

LÄS ÄVEN: Koenigsegg och Polestar jämför sina bilar i ny Youtube-film

SSC varken bekräftar eller dementerar uppgifterna, men enligt källor till Carscoop har Tuatara slagit Agera RS-rekord. Källan säger inte vilken hastighet kan nå, men SSC själva har tidigare sagt att Tuatara kan nå hastigheter över 483 km/h (300 mph).

För ett år sedan körde Bugatti Chiron över 490 km/h men gäller inte som hastighetsrekord på grund av ett regelbrott,

Bytbil har tidigare skrivit om när SSC Tuatara fullkomligt slaktade en Bugatti Veyron i ett dragrace på 800 meter.  

SSC Tuatara har en 5,9-liters V8-motor med dubbelturbo som producerar 1 750 hästkrafter om den körs med E85. Förutom den extremt kraftiga motorn har den avancerad aerodynamik. Jason Castriota som designade bilen har sagt att den behåller en identisk aerobalans från 161 km/h (100 mph)  till långt över 483 km/h (300 mph) som därmed resulterar i en stabil och förutsägbar bil. 

Uppdatering: Nu är det officiellt att SSC Tuatara fullkomligt krossade Koenigseggs förra rekord.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com