Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Vändningen – Koenigseggs utmanare gör om världsrekordförsök

Oklarheter har gjort att den amerikanska sportbilstillverkaren backar från sitt rekord

  • Foto: SSC
  • Foto: SSC

SSC Tuatara slaktade hastighetsrekordet för produktionsbilar trodde alla. Efter ett par kontroverser har SSC beslutat sig för att göra om världsrekordet – därmed är Koenigseggs rekord fortfarande inakt. 

Vi har tidigare skrivit om SSC Tuatara som slaktade Koenigseggs hastighetsrekord. Men efter ett antal kontroverser har SSC valt att inte skicka in rekordet till Guiness. 

Flera personer började ifrågasätta videon som SSC släppte på världsrekordet. De hävdade att videon inte stämde överens med verkligheten. Tuatara skulle ha exempelvis tagit längre tid på sig att köra mellan olika vägmärken, jämfört med Koenigseggs rekordförsök. Dessutom ska utväxlingen varit för låg för att SSC skulle kunna nå en viss hastighet på sexans växel. 

Det har varit en del oklarheter med världsrekordförsöket. GPS-datan från den inledande körningen har dessutom inte verifierats av en oberoende, tredje part. SSC har inte uppgett om det fanns en avvikelse i kalibreringen av Dewetrons GPS-system under den första körningen. Kalibreringen kan ha gjort så att GPS-syststemet samlat in felaktig data. 

LÄS MER: Klar vinnare när Bugatti Veyron möter SSC Tuatara

SSC själva har kommenterat att det har funnits felaktigheter med videon, men att rekordet fortfarande gällde. Nu har de tvärvänt i frågan. SSC:s VD, Jerod Shelby, har släppt en video (som du kan se i videospelare ovan), där han berättar att de kommer genomföra nytt världsrekordförsök inom en snar framtid. Därmed har den amerikanska sportbilstillverkaren övergivit sitt världsrekord på 508,73 km/h.

Vid nästa världsrekordförsök kommer bilen vara utrustad med GPS-utrustning från flera företag, så att rekordförsöket så noga som möjligt går att mäta upp, samt att datan går att dubbelkolla. 

För att ett Guiness rekord ska gälla måste två oberoende vittnen vara på plats för att verifiera datan och certifiera att de har sett rekordet. Shelby berättade för Motor Authority att det inte är klart än, vem som kommer köra bilen vid nästa världsrekordförsöket eller när det kommer genomföras. 

LÄS ÄVEN: SSC Tuatara ska slå världsrekord

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com