Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

SSC Tuatara lyckades till slut – slog Koenigseggs rekord

Ska göra fler rekordförsök

  • Foto: SSC

SSC Tuatara har till slut slagit rekordet som världens snabbaste produktionsbil, men det tog sin lilla tid. I oktober slog de rekordet som Koenigsegg Agera RS hade, men då tvingades amerikanska biltillverkaren SSC dra tillbaka försöket. 

SSC Tuatara är den nya hastighetskungen. amerikanska SSC har nu tillkännagivit att deras modell Tuatara, har satt ett nytt hastighetsrekord för produktionsbilar med en genomsnittshastighet på 455,3 km/h (282,9 mph).

Själva rekordförsöket genomfördes 17 januari, på en 3,7 kilometer lång raksträcka vid Jonny Bohnmer Grounds i Kennedy Space Center, Florida, USA. 

Under det försöka försöket så klockades Tuatara på 450,1 km/h (279,7 mph), med det andra försöket på 460,4 km/h (286,1 mph), vilket ger en genomsnittshastighet på 455,3 km/h (282,9 mph). Det är en liten ökning från Koenigseggs tidigare rekord på 447,19 km/h (277,9 mph), som sattes 2017 med Koenigsegg Agera RS. 

För att undvika några tveksamheter kring världsrekordförsöket, som ledde till att SSC tidigare drog tillbaka sitt världsrekordförsök, var Tuatara den här gången utrustad med flera spårningssystem. Datan från världsrekordförsöket har kontrollerats och verifierats av oberoende experter, så den här gången håller rekordet.

LÄS MER: Klar vinnare när Bugatti Veyron möter SSC Tuatara

SSC genomförde även ett rekordförsök i december som misslyckades. Då konstruerades kylsystemet om, med större kylare, och dessutom fick oljesystemet bättre luftning. Ändringarna kommer appliceras på alla Tuatarabilar, inklusive de som redan är ute på marknaden. 

Tuatara har en 5,9-liters V8-motor med dubbelturbo och genererar upp till 1 350 hästkrafter med bensin på 91 oktan, och ökar till 1 750 hästkrafter med E85. Den har en sjuväxlad automatiserad, manuell växellåda. 

Även om SSC Tuatara nu har världsrekordet, tar det inte slut där. SSC har meddelat att de kommer fortsätta med fler försök de kommande månaderna. Jerod Shelby, som är vd för SSC, förväntar sig att bilen kan nå 300 mph (482,8 km/h). 

En annan kandidat som kan utmana om världsrekordet i framtiden, är Hennessey som tidigare har visat upp sin modell Venom F5. De planerar i sinom tid genomföra ett rekordförsök. Dock tror Shelby att SSC kommer stå vinnande ur den striden, också. 

LÄS ÄVEN: SSC Tuatara ska slå världsrekord

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com