Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Officiellt: Amerikanska superbilen krossade Koenigsegg Agera RS

SSC Tuatara snittade över 508 (!) km/h

Nu är det officiellt. Koenigsegg Agera RS är bortknuffad från tronen som världens snabbaste produktionsbil. SSC Tuatara krossade hastighetsrekordet och hade en genomsnittshastighet på hiskeliga 508,73 km/h under sina två försök. 

Vi på Bytbil har tidigare skrivit om att svenska Koenigsegg Agera RS hastighetsrekord på 447,19 km/h varit rejält hotat eftersom superbilen SSC Tuatara skulle försöka slå rekordet som världens snabbaste produktionsbil. Det var mycket spekulationer huruvida den amerikanska superbilen lyckades eller inte. Och nu är det officiellt. SSC Tuatara nådde en snitthastighet på hiskeliga 508 km/h, 61 km/h snabbare än förra rekordet.

På samma sträcka som Agera RS slog sitt rekord i november 2017 krossade SSC Tuatara världsrekordet som den snabbaste produktionsbilen. Bilen hade vanliga gatudäck samt körde på vanligt bränsle. Ändå nådde den en snitthastighet på 508,73 km/h. För att rekordet ska gälla behöver man göra två försök i motsatt riktning. På det första försöket nådde bilen 484,53 km/h. Det andra försöket var bilen uppe i 532,93 km/h. Föraren sade att han hade kunnat köra ännu snabbare om det inte hade varit för sidovinden. 

LÄS MER: Koenigsegg och Polestar jämför sina bilar i ny Youtube-film

Utöver hastighetsrekordet slog de dessutom rekordet för den snabbaste hastigheten på ett flygande försök på en kilometer, samt en mile och nådde 517,16 km/h, respektive 503,92 km/h. 

SSC Tuatara har en 5,9-liters V8-motor med dubbelturbo som producerar 1 750 hästkrafter om den körs med E85. Förutom den extremt kraftiga motorn har den avancerad aerodynamik.

Produktionen av bilen är begränsad till 100 exemplar och kostar motsvarande mellan 14 och 16 miljoner svenska kronor beroende på utrustningsnivå.  

LÄS OCKSÅ: Klar vinnare när Bugatti Veyron möter SSC Tuatara

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com