Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

SSC Tuatara ska slå världsrekord

Siktar på att slå Koenigsegg.

Amerikanska SSC presenterar en superbil med slank kaross och enorm effekt. Siktet är ställt på att slå Koenigseggs rekord.

Tuataran, eller bryggödlan, är egentligen inte alls någon ödla utan en uråldrig ordning reptiler som levt sitt eget liv i 200 miljoner år. Då, ungefär som de första dinosaurierna hukande smög omkring i skuggorna bakom de jättelika, krokodilliknande topprovdjur som dominerade triasperiodens ekosystem, frodades de och spred sig över land och hav.

I våra dagar finns bara en enda art kvar, ett levande fossil som fortfarande bär spår i skelettet från sina förfäder fiskarna. Undanträngda av mer moderna reptiler, liksom av däggdjur av olika slag, har de sitt enda hem på öarna utanför Nya Zeelands kust där de framlever sina långsamma liv på en föda bestående av syrsor och skalbaggar.

Bytbil, där man får lära sig om kräldjur.

Så man kan med rätta undra varför SSC North America väljer att döpa sin benkrossande superbil efter en reptil som blev omodern så fort ödlan var uppfunnen. SSC mumlar någonting om ”världens snabbaste molekylära evolution” i sin kommunikation och tar därmed fasta på en artikel i tidskriften Nature från 2008 som hävdade att tuatarans DNA visade på stora förändringar mätt över stora tidsrymder. Tuataran evolverar väldigt, väldigt snabbt på molekylär nivå.

Och väldigt väldigt snabb är precis vad SSC Tuatara är, så på så sätt är namnet passande. Det handlar om en superbil som vi fick se som koncept redan 2011, men det är först nu som den färdiga produktionsbilen presenteras.

Är det verkligen ”snabb evolution”?

Bakom projektet står ingenjören och affärsmannen Jerod Shelby (som inte har någonting att göra med bilbyggaren Carroll Shelby) och företaget SSC byggde världens snabbaste bil på sin tid, SSC Ultimate Aero, som skrev in sig i rekordböckerna 2007 genom att toppa 412 kilometer per timme.

Den siffran ska Tuatara göra slarvsylta av. SSC har en sex liter stor V8 bakom ryggen, som med hjälp av turboladdning ska vräka ur sig 1.775 hästkrafter – rätt mycket i en bil som väger 1.250 kilo – som hittar ner till asfalten genom en sjuväxlad, robotiserad enkelkopplingslåda och bakhjulsdrift. Utlovad toppfart? Det säger de inte, bara att SCC Tuatara ”med lätthet kommer att slå det nuvarande världsrekordet” med en blinkning åt Koenigsegg.

Inte illa för ett levande fossil.

Då hjälper det att bilen, som förövrigt har ritats av den gamle Saabdesignern Jason Castriota, har utformats för att klyva luften så effektivt som möjligt. Luftmotståndskoefficienten om 0,28 är betydligt lägre än hos kombattanter som Koenigsegg Agera, Bugatti Chiron och Hennessey Venom F5.

Något pris har SSC inte uppgett ännu, men man säger att man kommer att bygga en serie om 100 bilar. Därmed skulle SSC Tuatara bli nästan lika vanlig i världen som den stackars utrotningshotade bryggödlan. Men bara nästan, än så länge.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com