Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Milan Red utmanar superbilsvärlden

Österrikare matar på med 1.325 hästkrafter.

Från Österrike kommer det senaste bidraget till världens superbilsflora. Milan Red lockar med enorm effekt.

Det sägs att det finns fler stjärnor i rymden än sandkorn på världens alla stränder. Det stämmer måhända, med något hundratal miljarder galaxer i det kända universum och något hundratal miljarder stjärnor per galax, grovt räknat.

Men snart får man nog börja använda någonting annat för att beskriva tal som är riktigt, riktigt stora. Nämligen superbilstillverkare. Det finns hur många som helst, inte bara de där gamla kända som Ferrari och Lamborghini, eller utmanare som Pagani och Koenigsegg. Nej, nu har både välkända tillverkare av vardagsvagnar, som Audi, Ford och Honda och Mercedes-Benz superbilar på programmet och som svampar ur jorden kommer uppstickare som Apollo, Aria, Artega, Aspark och ATS. Och det var bara de jag kom på som börjar på bokstaven A. Sedan följer en lång lista som avslutas med Zenvo.

Och nu har den just blivit ett namn längre. Österrikaren Markus Fux är en numera 36-årig racerförare som bestämde sig för att bygga en alldeles egen superbil. Så 2012 startade han Milan Automotive GmbH och svängde ihop en prototyp som lär har testkörts av bland andra Formel 1-föraren David Coulthard.

Han ser till och med ut som bilen.

Men först nu får vi se det färdiga resultatet. Milan Red heter bilen som har en 6,2 liter stor V8 som matas av fyra turboaggregat och som levererar 1.325 hästkrafter som driver på bakhjulen genom en sjuväxlad dubbelkopplingslåda. Därmed ska man kunna nå inte hundra, inte 200, utan 300 kilometer per timme på under tio sekunder. Vikt? 1.300 kilo, utan vätskor.

Priset är förstås passande astronomiskt, motsvarande ca 20 miljoner kronor, och upplagan sägs vara begränsad till 99 exemplar. Nu undrar ni förstås om det verkligen kan finnas en marknad för ännu en superbilstillverkare, men tydligen gör det det. Enligt Milan ska 18 bilar redan vara tingade, redan innan bilen haft sin officiella premiär. Så där har du det: starta en superbilstillverkare. Alla andra gör det ju, och verkar lyckas ganska bra med det till på köpet.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com