Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Apollo Arrow lånar teknik från Glickenhaus

Olika motorer i gatversionen och tävlingsbilen

Ur spillrorna från Gumpert träder Apollo Arrow fram och lovar att gå minst lika fort. Den här gången kommer tekniken från en annan superbilstillverkare.

Bakom Apollo Automobil finns ett Hong Kong-baserat konsortium, Ideal Team Venture, som också äger rättigheterna till det gamla superbilsmärket De Tomaso. Men till skillnad från De Tomaso finns det sprittande liv i Apollo, även om historien bakom är brokig.

Apollo är nämligen sprunget ur Gumpert Sportwagenmanufaktur GmbH, som grundades av Roland Gumpert i början av millenniet. Gumpert hade innan han blev superbilstillverkare ägnat sig åt att få Audibilar att gå fort och som chef för Audi Sport på åttiotalet var han högst involverad i Stig Blomqvists VM-guld i rally 1984.

Under ett knappt decennium spottade Gumpert fram bilar som gick snabbare än det mesta – både på Nürburgrings nordslinga och på Top Gears testbana satte Gumpert Apollo varvtider som fick oss att tappa hakan. Men försäljningsframgångarna uteblev och 2013 kastade Roland Gumpert in handduken och försatte företaget i likvidation.

Kanske berodde det på utseendet?

Kanske berodde det på utseendet?

Så sent som i januari i år köptes spillrorna upp av Ideal Team Venture och döpte om företaget till Apollo Automobil GmbH. På Genèvesalongen samma år visades Apollo Arrow upp, då med ganska knapphändig information om vad vi skulle vänta oss att finna under skalet.

Nu har detaljerna klarnat. Apollo Arrow kommer att utvecklas av MAT, Manifattura Automobili Torino. Det är samma företag som bygger Scuderia Cameron Glickenhaus SCG 003 som vi rapporterade om nyligen och Apollo Arrow kommer att dela teknik – både chassi och motor – med den amerikansk-italienska Glickenhaus.

Det betyder kolfiberchassi och 4,4-liters V8 med turbo och 750 hästkrafter. Dessutom ryktas det om en tävlingsversion, kallad Apollo Titan, som får en 1000-hästars V12.

Precis som Glickenhaus SCG 003 väntas Apollo Arrow begå sin debut på Genèvesalongen i vår.

Foto: Apollo, Gumpert
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com