Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Apollo Intensa Emozione kan köra upp och ner

Tysk bil med italienskt namn ska ha massivt marktryck.

När resterna av gamla Gumpert släpper en ny bil ska den klistra sig fast vid underlaget. Men du kommer inte få prova det.

Gumpert Apollo var aldrig något vackert barn. Snabb, visst, som attan, men med ett utseende som bara en mor kunde älska. För fyra år sedan lämnade Roland Gumpert över nycklarna till verksamheten till likvidatorn och gick hem för att ägna sig åt någonting annat. Barnen, kanske, om han har några sådana.

Så när vi för ganska exakt ett år sedan kunde rapportera att Apollo Arrow stigit upp ur Gumperts aska var vi en smula förvånade. Då handlade det om en superbil med tusenhästars turbomotor, men av den blev till slut ingenting.
För nu kommer Apollo Intensa Emozione och den är inte alls en Apollo Arrow. Nej, den tyska bilen med det italienska namnet (det betyder ungefär ”intensiva känslor”) har både ett annat utseende och annan teknik under skalet.

Det är förvisso inte omöjligt att kolfiberchassit delas med Scuderia Cameron Glickenhaus SCG003, precis som Apollo Arrow var tänkt att göra, men motorn är inte en turboåtta utan en 6,3-liters V12 som lämnar 780 hästkrafter utan överladdning.

Och det är här som kopplingen till Cameron Glickenhaus blir klarare. Motorn sägs nämligen komma från italienska Autotechnica Motori. Till vardags ser de till att få fart på motorer som används i racingserier som Formel 3, WTCC, FIA GT och VLN – bland annat i Cameron Glickenhaus-teamets tävlingsbilar.

Scuderia Cameron Glickenhaus

De lär gå rätt bra de med.

Hela bilen ska inte väga mer än 1.250 kilo och den där tolvan ska driva på bakhjulen genom en äkta sekventiell växellåda som styrs pneumatiskt med hjälp av paddlar bakom ratten. Nu ska vi se, det betyder att varje hästkraft har blott 1,6 kilo att släpa på.

Det betyder också att Apollo IE (för att det är så jobbigt att skriva Intensa Emozione igen) kan köra upp och ner. Apollo Automobil hävdar nämligen att marktrycket vid 300 kilometer per timme uppgår till motsvarande 1.350 kilo och skulle således kunna övervinna gravitationen om den riktades uppåt. Då har man fortfarande 35 knyck kvar till toppfart.

Men chansen att få uppleva det lär du inte få. Apollo Automobil kommer bara att bygga tio bilar och var och en av dem kommer att kosta cirka 30 miljoner kronor. Men mest av allt kommer du inte att kunna köra den upp och ner för att Apollo inte tänker sälja dem med någon registreringsskylt. Just det, Apollo IE får inte ens köras på gatan utan bara på inhängnat område. Och där brukar det vara ont om tunnlar långa nog för att komma upp i 300 knyck.

Men hav förtröstan. Så fort alla tio Apollo IE har byggts och hittat köpare kommer Apollo Automobil att ta fram en (något) billigare, gatlegal bil. Kanske kommer vi att få se den där Arrow i produktion trots allt.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com