Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Fittipaldi EF7 Vision Gran Turismo en leksak

Begränsad upplaga enkom för banåkning

Emerson Fittipaldi är racerföraren som blivit biltillverkare. Hans nya skapelse ska ge racingkänsla utan att vara en tävlingsbil.

Egentligen var det till stor del Emerson Fittipaldis förtjänst att den revolutionerande Formel 1-bilen Lotus 72 blev så framgångsrik. När den först gjorde entré 1970 hade Colin Chapman kokat ihop en spetsig sak som skulle klyva luften på ett sätt som dåtidens cigarrer inte klarade av.

Chapmans genidrag var att placera kylarna vid sidan av motorn, i stället för i fronten som man brukade göra. Men bilen visade sig snart ha sina egenheter och konstruktörstrollkarlen Tony Rudd kallades in från Lotus gatbilssida för att få ordning på bitarna.

Tillsammans med Emerson Fittipaldi, som hade ramlat upp som försteförare i teamet efter Jochen Rindts tragiska frånfälle, arbetade Rudd med både fjädring och aerodynamik för att skapa en bil som inte bara kunde ta segrar, utan göra det konsekvent.

Den bilen kom att heta Lotus 72D och i den skulle Fittipaldi bli, vid 25 års ålder, den dittills yngste förare att ta guld i Formel 1-VM och därmed var också hans plats i historieböckerna säkrad.

På väg mot seger i Österrike samma år.

Nu har Fittipaldi visat upp sin första egna bil (om man inte räknar brorsans racingäventyr Fittipaldi Automotive) under det nystartade bilmärket Fittipaldi Motors. Fittipaldi EF7 Vision Gran Turismo by Pininfarina är brassens dröm om en bakåkarbil ska vara funtad, inifrån och ut. Till sin hjälp har Fittipaldi tagit den tyska ingenjörsfirman HWA AG som annars är tätt kopplat till Mercedes-AMG:s DTM-satsning, och det italienska designhuset Pininfarina som har fått stå för formerna.

Fittipaldi EF7 är en renodlad track day-bil och kommer alltså inte att kunna godkännas för gata. Men den är inte heller en tävlingsbil som är byggd enligt något reglemente, utan är kort och gott bara en leksak för farthungriga med tjock plånbok.

Säkerheten ska i alla fall inte stå några tävlingsbilar efter. Här finns en kolfibermonocoque som ska överträffa FIA:s alla regler, krockupptagande element i karossen och en full störtbur som tillsammans med skalstolar och sexpunktsbälten ska hålla de åkande vid liv om olyckan skulle vara framme.

Stolarna är fast monterade, men ratt och pedaler kan justeras för att ge rätt körställning. Den udda utformade ratten har snabbkoppling för att underlätta i- och ursteg. Någon invändig backspegel finns inte, men väl en bakåtriktad kamera. Under skalet finns en full race-setup med dubbla triangellänkar, justerbara stötdämpare och dito krängningshämmare.

Nu undrar du förstås vad Fittipaldi valt i motorväg. Jo, en mittmonterad, icke överladdad V8 på knappt fem liter och sisådär 600 hästkrafter. Låter det lite klent? Betänk då att bilen väger ett ton. Japp, Fittipaldi EF7 bär inte på något överflödigt fläsk.

Produktionen kommer att vara begränsad – hur begränsad vet vi inte – men om du blir utan behöver du inte sörja. Fittipaldi säger att EF7 också kommer att vara en av bilarna i det kommande PlayStationspelet Gran Turismo Sport. Då slipper du också böket med att transportera bilen till banan, utan det räcker alldeles utmärkt att sätta sig i soffan och köra Fittipaldis leksaksbil.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com