Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Belöna dig själv med en Honda NSX GT3

För mindre än fem miljoner kronor köper du själva bilen.

Inte alla bilmärken har en lika lång och ärorik tävlingshistoria som Honda. Nya NSX i GT3-utförande kan köpas av privatförare – men under skalet har halva bilen försvunnit i förvandlingen från gatfordon till tävlingsredskap …

Jaha, nu har gnetat runt på track days och i svenska långlopp några år. Du är redo att ta nästa steg. Varför inte lite alleuropeisk idrottsaktivitet?

GT-racing är trevligt eftersom det körs med bilar som i någon mån påminner om sportbilar för gatbruk.

Aston Martin Vantage, Audi R8, Ferrari 488, Lamborghini Huracán, Bentley Continental, Mercedes-AMG GT, Porsche 911 GT3, Nissan GT-R och en svärm andra bilar kvalar in.

Snart öppnar sig möjligheten att även köra Honda i GT-racing.

Supersportbilen NSX har redan introducerats på tävlingsbanorna och framöver kan privatförare köpa bilen. Fler än 24 FIA-godkända tävlingsserier ligger öppna för dig om du slår till, bland annat Blancpain GT Series där flera svenska förare (Edward Sandström i Mercedes till exempel) deltar.

NSX GT3 har samma 75-graders V6-motor på 3,5 liter och med dubbla turbo som gatbilen (block, toppar, vevaxel, kolvar och torrsump är identiska). Men det är ändå en radikalt annorlunda skapelse eftersom den överskuggande finessen med gat-NSX – hybriddrivlinan – har plockats bort.

NSX generation 1 och 2 i depån på Estoril.

I landsvägsutförande har NSX fyra motorer: förutom den bensindrivna V6-knotan även en elmotor som hjälper till att driva bakhjulen samt en elmotor för vardera framhjulet.

Samordningen av dessa drivkällor är det som enligt Honda själva skiljer ut NSX från det mesta annat på fyra hjul – hur bilen kan portionera kraft till ett individuellt hjul för att effektivisera kurvtagningen.

Om ett traditionellt antisladdsystem (ESP till exempel) använder bromsarna för att bringa ordning på bilens rörelser är Hondas ”elektriska” fyrhjulsdriftsystem alltså proaktivt: det kan inte bara hejda ett hjul i taget utan addera kraft.

Men det får GT3-förarna klara sig utan. I tävlingsutförande är NSX bakhjulsdriven.

Precis som gatbilen är GT3 både utvecklad och till stor del tillverkad i USA (motor och chassi). Skillnaden är att slutmonteringen sker hos Hondas europeiska samarbetspartner i racing (bland annat Civic i WTCC), italienska JAS.

Enligt Honda har NSX GT3 körts mer än 8.000 mil under utvecklingsarbetet av tävlingsbilen.

Gat-NSX säljs inte i Sverige, men kostar ungefär 1,8 miljoner kronor på de europeiska marknader där den saluförs.

Tävlingsversionen kostar – trots att den alltså saknar hälften av drivlinan – 465 000 euro. För själva bilen. Sedan tillkommer reservdelspaket, serviceavtal med JAS och allt annat som behövs för att komma på rull i någon av de FIA-godkända tävlingsserierna runt jorden.

Eric Lund
info@ericlund.se

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com