Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

New Stratos återuppstår hos MAT

Avsomnat projekt väcks till liv igen.

Förra försöket stoppades av Ferrari. Men nu ska den lilla superbilen New Stratos byggas i liten serie trots allt.

Som chef för Pininfarina Special Projects fick Paolo Garella ansvaret för de allra mest spännande uppdragen hos det italienska designhuset. Under Garellas ledning tog specialbeställda kundkreationer form, som James Glickenhaus Ferrari P4/5 och Roland Halls Rolls-Royce Hyperion. Men mest uppmärksamhet fick kanske den lilla sportbilen New Stratos, en modern tolkning av en av rallyvärldens allra främsta giganter genom tiderna.

Det började när en tysk industriman vid namn Michael Stoschek klampade in på Garellas kontor 2008, med sin son Maximilian i hälarna, och undrade om det skulle vara möjligt att bygga en liten sportbil i samma stil som 1970-talets Lancia Stratos, alltså en kort kreation med motorn i mitten.

Och det skulle inte vara fråga om någon one-off, en solitär, utan en hel serie bilar som skulle marknadsföras till gemene man – i mån av deras köpkraft naturligtvis, men ändå. Stoschek visste ganska väl vad han var ute efter. Redan 2005 hade han varit inblandad i projektet Fenomenon Stratos, som var just det: en modern tolkning av Stratos-konceptet.

Om än lite knubbig.

Men den gången hade det inte blivit någonting av de storvulna planerna och Fenomenon Stratos ebbade ut i ingenting. Kanske skulle det gå bättre med Pininfarina i ryggen, tänkte Stoschek. Garella nickade, accepterade uppdraget och plockade fram kritorna.

Två år senare stod New Stratos färdig och mottagandet var minst sagt entusiastiskt. Formen var precis så där stunsig som en Stratos ska vara och under det kompakta skalet fanns mekanik från Ferrari – precis som det gjorde i den ursprungliga Lancia Stratos. I Garellos vision var det Ferrari F430 som fick låna ut sin drivlina.

Och då började problemen. Ferrari ilsknade till och vägrade låta Pininfarina använda deras delar för att bygga sina bilar. Serieproduktionen stod på näsan redan innan den hade börjat och Stoscheks skötebarn bleknade bort med tiden.

Garella, han hade redan lämnat Pininfarina vid det här laget och startat eget, Manifattura Automobili Torino, och tagit med sig sina kunder från Pininfarina. Numera skruvar han ihop superbilar år Apollo Automobil, Scuderia Cameron Glickenhaus och de fullkomligt rakt igenom störtgalna Devel från Dubai – deras 5.000 hästkrafter starka Sixteen är än så länge bara en fantasi, men motorn har faktiskt bevisat sin kraft i bänk.

Effektmätaren bottnade.

Och nu sätter Garella tänderna i sin gamla New Stratos igen. Manifattura Automobili Torino eller MAT lovar att bygga en serie om 25 bilar och alltjämt ska de vara baserade på Ferrari F430 (trots att den sedan dess gått ur tiden och ersatts av både 458 och 488). Problemet med Ferraris hårdnackade motstånd mot att leverera har MAT löst på enklast möjliga sätt: man kommer helt enkelt att köpa upp ett antal begagnade bilar och skrota dem, för att komma åt den åtråvärda mekaniken.

Det betyder att Michael Stoscheks dröm äntligen kommer att bli verklighet. Snart kan han och 24 andra, glada kunder kunna njuta av sina New Stratos, till tonerna av italiensk motorkonst. Då gör det väl ingenting att mekaniken är lätt begagnad, eller hur?

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com