Redaktionen tipsar

Superbilen ATS återuppstår – igen

Startade som ett långfinger åt Ferrari för 50 år sedan.

När Laura Ferrari blev för högljudd valde en grupp chefer att lämna företaget. De startade ATS. Nu återuppstår projektet.

För drygt femtio år startade Automobili Turismo e Sport S.p.A. som ett finger i luften mot Enzo Ferrari och hans hustru Laura, efter en konflikt som såg Ferraris främsta hjärnor lämna bolaget i protest mot tantens alltför starka åsikter.

Det gick förstås åt pipan nästan med detsamma. Ingenjörernas egon krockade med varandra och investerarna drog åt olika håll. Av ATS blev blott en tummetott, även om man lyckades bygga Italiens första mittmotorbil.

För fem år sedan bubblade ATS-namnet upp till ytan igen och då utlovades en sportbil med fyrcylindrig boxermotor. Två år senare hade den bytts ut mot en högvarvig V8 och enorma effekter, men fortfarande lös produktionen med sin frånvaro.

Nu är det dags igen. Två italienska entreprenörer har sparkat på den stackars döda hästen och den här gången utlovas en turboladdad V8 bakom stolarna på sisådär 700 hästkrafter parad med en sjuväxlad växellåda. Så som vanligt är det fråga om en helt vanlig superbil som ändå inte kommer att vara lika bra som Ferrari 488. Å andra sidan, kanske kan den fungera som ett finger i luften mot de etablerade tillverkarna.

Inte Bentley

Känn dig träffad, Enzo.

Till höjdpunkterna hos ATS GT hör dörrhandtag som i princip ska vara obefintliga, en aktiv bakspoiler och bakdäck av den bisarra dimensionen 355/25-21. Yup, stora som en zeppelinare. ATS lovar därför att den ska vara en av de bästa superbilarna på marknaden. Men det enda som verkligen lovar någonting utöver det vanliga är vikten. ATS påstår att deras bil kommer att väga in på 1.300 kilo torrvikt och det är inte dåligt.

Än så länge vet vi ingenting om pris, leveranstid eller ens om det är på riktigt. Men vi kanske kan hoppas att det inte blir som vanligt, att aspirerande superbilister får slut på pengar och deras livsverk går i kvav innan de ens har hunnit sjösättas.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com