Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Hybrid Kinetic H600 är en ekologisk bil

Långsträckt lyxbil ett samarbete mellan Italien och Hong Kong

Hong Kong-baserade Hybrid Kinetic Group gick ihop med designhuset Pininfarina. Resultatet är en eldriven lyxsedan med turbinhjälp.

Det Hong Kong-baserade bolaget Hybrid Kinetic Group är inga inga duvungar i bilindustrin. Sedan länge har man varit inblandade i utvecklingen av olika el- och hybriddrivsystem för olika typer av transporter och bland annat gör man drivlinor till elbussar och har också legat bakom flera hybridlösningar i olika konceptbilar.

Nu kommer en till: Hybrid Kinetic H600 är ett samarbete mellan Hybrid Kinetic Group och det italienska designhuset Pininfarina, som tycks ha rest sig ur den kris som uppstod när arvingen och VD Andrea Pininfarina körde ihjäl sig på moped för ett antal år sedan. Numera är formspecialisterna ägda av den indiska fordonsjätten Mahindra och spottar ut nya bilar på löpande band.

Med H600 vill Pininfarina och Hybrid Kinetic Group tillsammans visa vad de kan inom sina respektive specialområden. Formen är den av en slank sedan som ska försöka etablera något slags märkesidentitet för Hybrid Kinetic. Alldeles olik de koncept vi sett från Lucid, LeEco och Varsovia är den väl inte, men en smula längre, slankare och mer klassiskt sedanlik.

Volvo Cars

Fast mest av allt är den lik Volvo S90.

Interiören ska ge en lounge-känsla, en luftig miljö med gott om baksätesutrymme. Färg och form ser också så där alldeles lagom futuristiskt ut, utan att ge intryck av att vara alldeles obyggbart. Genom att stolpe saknas mellan dörrarna går hela sidan att öppna, till förmån för åtkomligheten.

Det som är mest intressant är kanske drivlinan från Hybrid Kinetic. Normalt sett är bilen renodlat eldriven med en total effekt från elmotorerna på sisådär 800 hästkrafter, men när krämen tryter i batterierna kliver en turbinmotor in och fyller på med nya elektroner. Turbinen i sig ska kunna eldas med ungefär vad som helst, som diesel, naturgas eller etanol.

Om Hybrid Kinetic H600 kommer att resultera i någonting som går att köpa i butik vet vi inte i dag, men det ligger nära till hands att Hong Kong-företaget siktar på att kliva in som en fullvärdig biltillverkare på den växande kinesiska bilmarknaden.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com