Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Mahindra Roxor är en amerikansk indier

Avsedd för rekreationskörning i terräng.

Den byggs i USA och är tänkt att användas i rekreationssyfte. Men på gatan får man inte köra den.

Indiska Mahindra & Mahindra må vara okända i vår del av världen, men de är genom varumärket Mahindra (utan ”& Mahindra”) en av världens största biltillverkare (och den största traktortillverkaren av dem alla). De tillverkar suvar och sedaner, skåpbilar och pickuper. De har sina fingrar i syltburkar runt hela världen och äger bland annat majoritetsposter i välkända företag som SsangYong, Pininfarina och Peugeots motorcykeldivision.

Och allting började med Jeep. De båda bröderna Mahindra var stålhandlare i Punjab och satte tillsammans med en Malik Ghulam Mohammed upp handelsbolaget Mahindra & Muhammed när andra världskriget var över.

Men när Indien fick sin självständighet och Pakistan delades av försvann Mohammed norrut och blev finansminister i den nya statsbildningen. Kvar blev Mahindra och Mahindra som bytte namn till Mahindra & Mahindra och skaffade sig licens att bygga en indisk variant av Jeep CJ.

FCA

Bilen som vann andra världskriget.

Och faktiskt bygger man än i dag någonting som heter Mahindra Thar, som i allt väsentligt ser ut som en Jeep CJ och som i huvudsak riktar sig till hemmamarknaden. Men nu kommer den i en version som byggs och säljs i USA. Just det, en indisk Jeep i Jeeps hemland.

Nu finns det förstås ingenting som kan knyta Mahindra Roxor, som den heter, till varumärket Jeep, för så många advokater har nog inte ens Mahindra att man skulle våga sig på en sådan risk.

Men precis som gamla Jeep CJ är Roxor en enkel lådformad stålkaross som ställts på ett separat stålchassi med stela axlar i båda ändar. Självklart är den fyrhjulsdriven och under huven finns en 2,5-liters fyrcylindrig dieselmotor som spiller ur sig måttliga 62 hästkrafter.

Men bristen på effekt är inte modellens största aber. Det är att den inte är gatgodkänd. I USA klassas den som ett fritidsterrängfordon, ungefär som alla de horder av side-by-sides som säljs åt gasglada ökenkorsare.

Inte ovanliga i Arizona.

Så i Sverige, där vi har lagar mot körning i terräng och snart också mot dieseltrafik i allmänhet, lär du behöva ett ordentligt inhägnat område för att få användning för Mahindra Roxor. Men det är ett akademiskt problem förstås, bilen lär inte komma hit oavsett registreringsform. Det blir till att hålla fast vid din gamla Suzuki ett tag till.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com