Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Stockholm har beslutat om miljözoner

Kan införas från och med 2020.

Det ser ut att bli verklighet med miljözoner i Stockholms innerstad. Det betyder att du inte får köra med din gamla bil.

Sent i går kväll klubbade den rödgröna majoriteten i Stockholms stad igenom beslutet att införa miljözoner, alltså områden i staden där vissa bilar förbjuds att köra. Trafikborgarrådet Daniel Helldén säger till Aftonbladet att ”det är en stor dag”.

Men det är oklart när miljözoner kan införas. Än så länge finns inte något regelverk som Sveriges kommuner kan följa och regeringen har inte någon tidplan för när ett sådant kan vara på plats. Stockholms stad förväntar sig dock att få införa miljözonerna senast år 2020, enligt det förslag som Transportstyrelsen tidigare lagt fram.

Det skulle innebära att staden delas in i zoner där bensindrivna bilar måste uppfylla kraven för Euro 5 och dieselfordon måste uppfylla kraven för Euro 6 inom tullarna och att Gamla Stan skulle bara skulle tillåta fordon som drivs med el eller vätgas och därmed inte släpper ut någonting alls på lokal nivå.

Oklart vad som gäller för alternativa drivmedel.

”Laddhybrider kan köra in i innerstaden så länge man kör på el. Vi vill komma åt utsläppen. Det skadliga kommer från dieseln och inte primärt från bilarna”, säger Helldén till Aftonbladet.

Därmed skulle bensinbilar tillverkade före 2009 och dieselbilar lanserade före 1 september 2014 inte få tillträde till Stockholms innerstad och i Gamla Stan skulle mycket få bilister vara välkomna.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com