Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Jeep Wrangler Rubicon Recon älskar terräng

Specialutrustad modell är märkets mest terränganpassade

Redan som standard är Jeep Wrangler lite hårdare än de flesta. Med tillnamnet Rubicon Recon tål den all stock och sten du kan ge den.

Historien om Jeep Wrangler tar sin början när andra världskriget rasade i Europa. Ännu hade inte japanerna bombat Pearl Harbor och USA förhöll sig avvaktande till att ge sig in i konflikten, men i kulisserna förberedde sig man sig på strid. Den amerikanska armén skickade i juli 1941 ut offertförfrågningar till 135 amerikanska industriföretag till ett fyrhjulsdrivet rekognosceringsfordon.

Få svarade. Willys-Overland bad om mer tid än de 49 dagar som armén hade gett dem, men militären var benhård om tidplanen. Den lilla biltillverkaren American Bantam Car Company hade egentligen inga resurser att svara, men gjorde det ändå och lämnade i väg uppdraget till frilansingenjören Karl Probst.

Bantam var annars mest kända för sin Kalle Anka-bil.

Wiki Commons

Bantam var annars mest kända för Kalle Anka-bilen.

Den 21 september kördes en handbyggd prototyp till militärens testanläggning Camp Holabird i Maryland, där armén jublade och sedan gav både ritningar och tillverkningskontrakt till Willys-Overland och till Ford. Så när produktionen kom igång året därpå var det tre olika tillverkare som gjorde samma bil. American Bantam lär ha varit måttligt nöjda.

Hur som helst drogs USA in i kriget, American Bantam lyckades inte sätta ihop de kvantiteter av bilar som behövdes. Det blev Ford, och i ännu högre grad Willys, som fick slutföra det som American Bantam hade påbörjat. Så småningom tröttnade både tyskar och japaner på att bråka och freden var ett faktum. Ford återgick till att bygga vanliga personbilar, men Willys-Overland fortsatte att smälla ihop en civil version av Willys MB som fick namnet Willys Jeep CJ. Med färre kulsprutor och fler komfortfunktioner, som till exempel sufflett, blev den en succé.

Och en symbol för frihet.

FCA

Och en symbol för frihet.

Inte förrän 1986 gick den ursprungliga Jeep CJ ur tiden och ersattes av Jeep Wrangler – som fortfarande var ett rambygge med separat kaross och stela hjulaxlar både fram och bak. Så där särskilt mycket hade alltså inte hänt, och det har det inte än i dag. Även den tredje generationens Wrangler följer samma mall. Styrningen sköts av en kulmuttersnäcka.

Nu visar Jeep en extra skogsvänlig version av Jeep Wrangler. Rubicon är ett utrustningspaket för off road-arbete med diffspärrar och gigantiska lervänliga däck. Med Rubicon Recon tar Jeep konceptet ett steg till, med ännu större däck (35 tum) och de stela Dana 44-axlarna har fått extra förstärkta, smidda axeländar och diffhus med extra tåliga gjutningar. Diverse dekaler visar omgivningen att man menar allvar med terrängkörningsambitionerna.

På den amerikanska marknaden kommer Jeep Wrangler Rubicon Recon – namnet kommer förstås från den ursprungliga Jeepens uppdragsbeskrivning – att börja säljas inom kort i både två- och fyrdörrarsutförande, men det är oklart om den kommer till Sverige.

Oavsett vilket gäller det att handla fort. Nästa år kommer en ny generation av Jeep Wrangler att lanseras, kanske med en gnutta modern teknik också. Hemska tanke.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com