Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Pininfarina blir elbilsmärke

Ska konkurrera med brittiska Lagonda.

Under indiska ägare går Pininfarina en ny vår till mötes. I framtiden ska man tillverka eldrivna lyxbilar under eget namn.

Strax efter sekelskiftet drog Giovanni Carlo Farina igång sin verkstad i Turin och snart fick han uppdrag att tillverka karosser åt de stora biltillverkarna: Fiat, Isotta Fraschini, Itala och Lancia. Hos honom arbetade talanger som Mario Boano, Pietro Frua och Giovanni Michelotti, formgivare som var och en skulle sätta avtryck i historien under sina egna namn.

Men ingen har väl betytt mer än Giovanni Carlos lillebror Battista och kanske var det ett misstag att låta honom lära sig karossmakeriets konst i familjeföretaget. För i slutet av 1920-talet sade Battista upp sig, lämnade Stabilimenti Farina och startade sin alldeles egna karosseriverkstad. Han kallade den för Carrozzeria Pinin Farina, efter sitt eget smeknamn Pinin som är piedmontska för ”liten”.

Resten är förstås historia. Pinin Farina gjorde Lancias banbrytande självbärande karosser, skapade Cisitalia 202 som står utställd på Museum of Modern Art på Manhattan och fick uppdraget att rita Ferraris alla bilar, någonting de fick göra i mer än ett halvsekel framöver.

Bortsett från 308 GT4, förstås.

Innan sonen Sergio tog över verksamheten på 1960-talet bytte Battista namn på både sig själv och sitt bolag till Pininfarina och sedan dess har det italienska designhuset varit en storspelare i designvärlden. Man har inte bara ritat bilar utan också tåg, fartyg och flygplan. I de egna fabrikerna har rader av specialmodeller sett dagens ljus, sportbilar från Fiat och Ferrari, liksom coupécabrioleten Volvo C70. Jojomensan, fabriken i Uddevalla drevs som ett samägt bolag mellan Pininfarina och Volvo.

Men de senaste åren har inte allting stått väl till i Turin. Det började när företagets VD Andrea Pininfarina, son till Sergio och sonson till Battista, körde ihjäl sig på sin Vespa i morgonrusningen den sjunde augusti 2008. Han lämnade bakom sig en svårt skuldsatt verksamhet och familjen såg sig tvungen att sälja den.

Men några köpare sågs inte till. År av armod följde, fabrikerna stängde och företaget försökte förgäves få fotfäste i marknaden igen. Det skulle dröja ända fram till 2015 innan en lösning var på plats. Då köpte det indiska teknikkongomeratet Mahindra Group, där biltillverkaren Mahindra & Mahindra ingår, hela klabbet för dryga 1,5 miljarder kronor.

Och med Mahindra i ryggen har Pininfarina rest sig ur misären. Kunderna kommer numera från världens alla hörn, från Brasilien till Hong Kong, och nyligen meddelades att den egna konceptbilen Pininfarina H2 Speed, en superbil som drivs av vätgas, ska serietillverkas i några få exemplar.

pininfarina

Den ser ju inte så dum ut.

Det är bara början. Pininfarina, eller Automobili Pininfarina som bolaget numera kallar sig, ska konstruera, formge och tillverka eldrivna lyxbilar. Det är i princip samma tanke som brittiska Lagonda redan tänkt och gissningsvis kommer de båda att bli bittra konkurrenter.

Som första nya modell ska Pininfarina lansera en eldriven superbil 2020 som ska erbjuda ”extrema prestanda”. Vad som följer på den återstår att se, men ingen skulle väl höja på ögonbrynen om nästa bil på tur är en suv.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com