Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Lagonda lanseras som eget märke

Ska tillverka elbilar för hela slanten.

Brittiska Aston Martin lanserar Lagonda som eget märke. Samtliga bilar ska vara renodlat eldrivna.

Förr i tiden var Aston Martin inte mycket mer än tepauser och fläckiga läderförkläden. Emellanåt spikade man ihop någon bil också, men det hörde till undantagen. En av dem hette Lagonda och var en slags spetsig lyxbil med fyra dörrar, digitalinstrumentering och benutrymme som i en Ford Fiesta.

Namnet hade man förstås hämtat från den gamla anrika lyxbilstillverkare som Aston Martin köpt upp strax efter kriget och som sedan förfallit mer eller mindre i glömska. Men någon riktig renässans fick inte Lagonda, för den var och förblev en kuf under de 14 år som produktionen skulle pågå och när den slutligen somnade in gjorde Lagonda som namn det samma. Igen.


Läs mer: Aston Martin DBR1 gav märket dess själ


Sedan stormade förstås Ford in på 1990-talet, stoppade Aston Martin i sin portfölj för premiummärken och tillsatte den tyske teknologie doktorn Ulrich Bez som boss. Det var en karl som kunde peka med hela handen och det Aston Martin vi känner i dag är till stora delar hans verk. Läderförklädena ersattes av robotar.

En av de saker som dr Bez gjorde var att än en gång väcka liv i det gamla Lagonda-namnet. Man tog tempen på publikens intresse med en suv som ställdes ut i Genève 2009, men det skulle bli med en stor sedan som Lagonda åter hittade ut till handlarna. Lagonda Tarif tillverkades i liten serie med start 2014 och den var faktiskt inte alldeles olik det gamla dörrstoppet från 1976.

Aston Martin

Men nästan. Nästan alldeles olik.

Fast när Tarif till slut kom ut hade dr Bez pensionerat sig och satt sig på en reträttpost som icke-exekutiv styrelseordförande. Ny vd var Andy Palmer och han hade hämtats från Nissan, där han bland annat hade ansvarat för produktstrategierna gällande elbilar och batteritillverkning.

Och som ett brev på posten kommer nu beskedet att Lagonda ska bli Aston Martins elbilsmärke. Så där ja. För att visa att de menar allvar visar man nu upp en konceptbil som ska visa i vilken riktning man tänker sig att Lagonda ska ta.

Borta är sedanformerna från Tarif. Lagonda Vision Concept utnyttjar det faktum att när förbränningsmotorn är borta är formerna fria och den saknar både motorhuv och baklucka i den form vi vant oss vid. I stället ser den ut som en fisk: en enhetlig spolform med en och annan fena. Batteripaketet ligger som en bärande struktur i golvet.

Det ger möjligheter att skapa en stor och luftig kabin och här har Aston Martin, eller Lagonda då, möblerat med cashmere och silke, kolfiber och keramik i stället för plast och läder. Fåtöljerna, där de främre är snurrbara, har klätts i handvävt ylle. Ut kliver man genom den enorma öppningen som gapar dörrstolpslös.


Sök efter Aston Martin till salu här


Här finns en ratt, men Aston Martin föreställer sig att bilar som Lagonda Vision Concept kommer att vara självkörande och förarlösa – de dristar sig till och med att det inte är något nytt för de tilltänkta Lagondakunderna, de har ju haft privatchaufförer sedan urminnes tider.

Aston Martin planerar att sätta sin första Lagondamodell i produktion först 2023, men modellprogrammet kommer snart att kompletteras av en mindre, coupéliknande modell och en suv. Så klart.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com