Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Aston Martin RapidE blir eldriven

Tillverkning planeras i begränsad upplaga.

Den blev aldrig någon succé, Aston Martin Rapide. Men kanske kan det ändras när den blir eldriven.

När Maserati visade den femte generationen Quattroporte 2003 drog världen efter andan och insåg att ingenting kunde någonsin bli bättre. Här fanns en fyradörrars sportbil som var så vacker att Audrey Hepburn gick och ställde sig i skamvrån.

Men brittiska Aston Martin kastade inte in någon handske. I stället ställde de ut en konceptbil som hette Rapide i Detroit 2006 och Paul Newman gick omedelbart ut genom dörren.

Tyvärr begrep folk i allmänhet inte hur läcker den var. När Aston Martin Rapide gick i produktion till modellåret 2010 uteblev massorna och i stället gick de och köpte sina vanliga suvar. Arnold Schwarzenegger satt lugnt kvar i sin fåtölj.

Inom ett par år fick Aston Martin plocka hem produktionen från Magna-Steyr i österrikiska Graz till Gaydon i England. Det gick ju inte att ha legoproduktion av en modell som sålde som is i Antarktis och i stället fick resten av Rapideproduktionen husera i ett hörn av fabriken, där den samsas med Vantage och DB11 och allt vad de heter.

Aston Martin

Antagligen för att de envisades med guldmetallic.

Nu hänger nedläggningsmolnen tunga över Rapides himmel och förmodligen heter svanesången RapidE. Ja, med versalt ”E”. Detta som en markering att den har gjort sig av med den bensinslukande V12:an och ersatt den med batterier och elmotorer.

Från början var det tänkt att Aston Martin RapidE skulle utvecklas och tillverkas ihop med den kinesiska elbilsentreprenören LeEco, men så sent som i förra veckan rapporterade Reuters att samarbetet spruckit.

Förmodligen är det också därför som Aston Martin RapidE bara kommer att tillverkas i 155 exemplar med start 2019. Ännu har Aston Martin tillkännagivit några specifikationer, men gissningsvis kommer RapidE att leverera om inte 1.000 hästkrafter, så inte långt därifrån.

Priset då? Tja, en bensindriven Rapide S kostar sisådär två miljoner lite drygt och den eldrivna versionen lär inte bli billigare. Snarare tvärt om.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com