Redaktionen tipsar

Aston Martin Lagonda var 40 år före sin tid

Fynda unika exemplaret i Sverige här

Supersedanen Aston Martin Lagonda var banbrytande och långt före sin tid när den lanserades i mitten av 1970-talet. Bilen var först i världen med digital instrumentering, färddator och touchkontroller. Nu kan du fynda ett unikt exemplar av den historiska bilen i Sverige via BytBil.

Bilmärket Lagondas historia går tillbaka till 1907, innan Aston Martin ens fanns. Men företaget köptes upp av Aston Martin efter andra världskriget och sedan använde Aston Martin namnet för ultralyxiga sedaner.

EN AV SVERIGES OVANLIGASTE ASTON MARTIN – HÄR HITTAR DU DEN

I oktober 1976 presenterade Aston Martin en ny bilmodell som tog bilvärlden med storm: Aston Martin Lagonda Series II, designad av William Townes.

Bilens kantiga och kilformade design var revolutionerande för sin tid och väckte stort habegär hos en burgen kundkrets. Bland annat var motorhuven så låg att ingen förstod hur en V8 motor kunde få plats. Rena trolleriet av Astons ingenjörer.

Men ännu mer avantgardistisk var interiören. Den var uppåt 40 år före sin tid. Eller vad sägs om att vara först i världen med digital instrumentering, touchknappar och färddator, år 1976? När inte ens alla svenska hushåll hdde förg-tv.

Men det fanns en del problem med all ny teknik, den var inte helt färdigutvecklat och fungerande inte riktigt i praktiken. När bilen presenterades skulle den kosta 20 000 pund, men vid leveransstarten 1979 hade den summan ökat till 49 000 pund. Det avskräckte dock inte den förmögna kundkretsen, 100-tals rika personer lade handpenning på supersedanen, som faktiskt räddade Aston Martin från konkurs.

Prislappen var för tiden högre än Rolls-Royce, vilket inte kan sägas om kvalitetsnivån. Förvisso älskade köparna den exklusiva inredningen med valnötsträ, läder och yllemattor från Wilton. Men ganska snart började elektroniska spöken att härja med den elektroniska instrumenteringen. Men så är det ofta när man är först i världen med något, fråga bara Tesla.

Totalt byggdes 462 bilar av Lagonda Series 2 innan den ersattes av Series 3 1986. Den stora skillnaden var att V8:an fått högre effekt, 305 hästkrafter, tack vare insprutning i stället för förgasare. Och den digitala instrumenteringen hade en ny modernare teknologi. Men bara ett år senare kom ytterligare en modernisering av bilen där Aston Martin slipade av de vassa hörnen och tog bort popupstrålkastarna. Och bara tre år senare lades modellen ner för gått.

Trots att den fått en stämpel som problembil har Aston Martin Lagonda satt avtryck i bilvärlden. Den digitala instrumenteringen var stilbildande och i dag presenteras inte en ny bil utan digital instrumentering. Designen flyttad också fram gränserna för vad som var möjligt och inspirerade bland annat Volvo i designen av 760-modellen, även om den är långt klumpigare i formerna.

Nu har du chansen att lägga vantarna på ditt eget historiska exemplar. Just nu säljs en fin Aston Martin Lagonda Series II från 1983 på BytBil. Bilen har endast gått 10 000 mil på 36 år och har en vacker ljusblå interiör som matchar den svarta exteriören perfekt.

UNIK MÖJLIGHET ATT FÅ ÄGA EN ASTON MARTIN LAGONDA

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com