Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Lamborghini Terzo Millennio reparerar sig själv

Superuniversitet inblandat i konceptbilens teknik.

Unik kolfiberteknik och superkondensatorer från MIT står bland ingredienserna när Lamborghini kokar ihop en ny konceptbil. Men vi lär inte få se nyheterna i produktion på länge än.

Massachusetts Institute of Technology är ett amerikanskt universitet som hittills har producerat 88 nobelpristagare och 34 astronauter. De är helt enkelt ganska skärpta och när den italienska superbilstillverkaren Lamborghini behövde någon som kunde hjälpa dem att tänka vände de sig dit.

Resultatet heter Terzo Millennio och är en konceptbil som Lamborghini självsäkert hävdar ska ”skriva om superbilarnas regelbok”. Namnet ger också en hint om italienarnas långtgående mål, Terzio Millennio betyder ordagrant ”tredje årtusendet”. Och eftersom allting i framtiden kommer att vara eldrivet, om man tror på allt som tillverkare och myndigheter säger för närvarande, har också Terzio Millennio elmotorer, en till varje hjul.

Vad som skiljer Lamborghini från den stora massan är att den saknar batterier. I stället har den superkondensatorer som ska ha betydligt högre energidensitet och som bättre ska motstå åldrandets effekter på lagringskapaciteten.

Så långt kanske regelboken kan motstå Lamborghinis rödpenna, för kondensatorer är föga revolutionerande. Men om jag säger att kolfiberstommen – som består av Lamborghinis Forged Carbon-material – kan reparera sig själv, då kanske du höjer ett ögonbryn.

Terzio Millenio kan nämligen övervaka sin egen hälsa och om sprickor och skador upptäcks i strukturen pumpas läkande kemikalier genom mikrokanaler fram dit de behövs och täpper till de hål som behöver täppas till.

Sedan, eftersom det handlar om en konceptbil från Lamborghini, ser Terzio Millennio förstås fullkomligt galen ut, som en förrymd mentalpatient. I alla fall av Lamborghinis suggestiva bilder att döma.

Automobili Lamborghini S.p.A.

– Bus eller godis.

Apropå Lamborghinis pressmaterial, så säger de också att upplevelsen bakom ratten ska vara någonting utöver det vanliga, eller som de själva uttrycker det, att drivlinan och karosskontrollen ska ”förhöja förarupplevelsen och projicera den in i det tredje årtusendet”. Tur det, för tidigare än så lär vi inte kunna köpa någon Terzio Millennio i den lokala Lamborghinibutiken.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com