Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Robotrumpa testar Fords säten

Robutt ska ge oss slitstarkare stolar.

Rumproboten Robutt ska rädda mänskligheten. Eller i alla fall våra bilstolar och se till att de inte slits sönder.

Ett av problemen med arbetsmiljön som bilskribent är att man emellanåt tvingas läsa tillverkarnas presstexter. Varje gång det släpps en nyhet behöver man rapportera om vad som har hänt och varför och då ska man plöja sig igenom sidor av PR-pladder för att försöka vaska fram guldkornen.

Men det är sällan man orkar, för det finns ingen hejd på hur sportigt, dynamiskt (vad betyder det ens?) och fantastiskt allting är och risken att finna ett korn av självdistans är ungefär lika stor som att kamma hem storvinsten i Bingolotto fyra lördagar i rad.

800 kilo kallt kaffe?

För nog låter man lite ängslig om man måste beskriva sig så här: ”den skulpturala karossen med sina skarpa linjer signalerar sportig elegans från alla vinklar”. Eller vad sägs om ”en förarens bil för maximal underhållning på alla typer av vägar”? Kanske blir någon övertygad när ”den nya visuella identiteten, med en gedigen och aggressiv design, blir uppenbar när man ser den kraftfulla siluetten med inspiration hämtad från en löpare som står beredd i startblocken.”?

Dessa är faktiskt autentiska citat ur några slumpmässigt utvalda pressmeddelanden som beskriver nya bilmodeller på den svenska marknaden och jag skulle inte vilja gå ut på krogen med någon som pratade så där. Men jag skulle kunna tänka mig att ta ett glas ihop med Ford, för de har inte dragit åt slipsen tills hjärnan fått slut på syre.

Ford Motor Company

Och så har de en bakfyllehjälm.

Deras senaste uppfinning heter Robutt och är en robotrumpa som ska testa hur slitstarka Fords bilsäten är. Robutt lär kunna härma en människas alla olika rumprörelser och inte bara hoppa upp och ner som vanliga hydraulcylindrar.

Det är säkert jättebra och kommer att ge oss fastare fåtöljer i nästa Fiesta, men det är inte det som är viktigt. Nej, det är att Ford vågar säga robotrumpa, rakt ut, i sin presskommunikation. Tack för det.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com