Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Laglydiga robotar en oväntad trafikfara

Överdrivet försiktig teknik skapar irritation.

När självkörande bilar tar det lugnt i trafiken blir människor sura. Det kan till och med leda till olyckor.

Robotar är ängsligare än människor och programmeras till att undvika risker. Det märkte vi inte minst i somras när vi provkörde Volkswagen Arteon med hastighetsavkännande farthållare. När landsvägen slingrade sig in i byarna bromsade Arteon ner hastigheten i god tid innan 50-skyltarna, så tidigt faktiskt att bilisterna bakom tutade ilsket och hängav sig åt teckenspråk av den mindre subila sorten.

Honda

Farthållaren tecknade tillbaka.

För till skillnad från människor är självkörande teknik programmerad att så långt det överhuvudtaget är möjligt följa lagens och trafikförordningens bokstav. Och hur otroligt det än kan låta är det ett verkligt trafikproblem. Särskilt i Kalifornien, där flera företag testar självkörande teknik i verkliga trafikmiljöer.

Enligt Bloomberg har ett flertal olyckor inträffat där bilar körda av människor kört in i bilar körda av robotar och det har inte varit robotarna som har varit vållande. Men deras körsätt skiljer sig från människors och deras överdrivna försiktighet har inneburit att de inte kört som andra har förväntat sig.

Exempelvis kör de överdrivet långsamt och försiktigt ut i korsningar, för att säkerställa att ingen kommer brakande från sidan. De håller större avstånd än människor och bromsar tidigare om ett hinder dyker upp i körbanan. De ”ser” förvisso bättre än människor, men har svårare att tolka sina synintryck och dra rätt slutsatser av vad som kommer att hända härnäst. De beter sig helt enkelt lite udda och därför kör vi in i dem.

– Är du inte klok i huvudet eller?

Waymo, som är Googles avdelning för självkörande bilar, försöker därför nu få sina bilar att köra mer som människor, till exempel genom att ta vidare spår genom kurvor och inte krypa från trafikljusen så förfärligt långsamt.

Men kanske kommer vi i framtiden, när självkörande bilar blandas med vanliga fläskstyrda fordon, att få uppleva en situation där hälften av bilarna räddhågset försöker skydda sig från alla tänkbara faror, medan den andra hälften ilsknar till och gör sitt allra bästa för att bara komma fram och hem. Det var kanske ett problem vi inte hade förutsett.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com