Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Knäppiskoncepten på Tokyosalongen

Vi listar de tio galnaste japanska designidéerna.

Bilsalongen i Tokyo är på väg att öppna. Vi tar en titt på de galnaste idéerna som kommer att visas där.

För någon månad sedan hölls en internationell bilsalong i Frankfurt. Bilarna som ställdes ut där, från Europas alla tillverkare (och några kinesiska. Kanske någon amerikan.) var allihop suvar med någon form av elektricitet i drivlinan. Jo, alla. Och det är precis så långt som den europeiska fantasin klarar av att sträcka sig.

I den uppåtgående solens land är det annorlunda. Här tävlar tillverkarna i att sträcka sig längre från vardagen än alla andra och om du misstänker att deras ingenjörer skulle ha problem att klara sig igenom ett drogtest är du förlåten.

Årets upplaga gör ingen besviken utan för närvarande kokar Tokyo av tekniskt trolleri. Toyotas åkdammsugare har vi redan nämnt i förbifarten, men det finns mer. Mycket mer. Här är några av guldkornen:

1. Honda RoboCas Concept
Det här vet jag inte ens vad det är, mer än att den ”är skapad för att förverkliga människors drömmar och idéer”. Lika bra att gå vidare på en gång.

Honda Motor Co., Ltd.

Men den ser rätt kul ut.

2. Honda Ie-Mobi Concept
Åh nej, vardagsrummet har utvecklat medvetande och rymt hemifrån, med soffgrupp, fotpall, teve och allt. Soffbordet utgör front och tapeterna sidor. Fast det är ett ganska litet vardagsrum, för enligt Honda utgör det bara knappt fem kvadrat. Parkettgolv är schysst, men vad gör ryamattan under pedalerna?

Honda Motor Co., Ltd.

Undrar hur lågt luftmotståndet är?

3. Yamaha MWC-4
Ett kärleksmöte mellan en motorcykel och en bil (förmodligen en Renault Twizy) resulterade i den här blandrasen. Fyrhjulingen kan luta i kurvorna som en hoj, men man sitter i en stol under tak som i en bil. Eller en Honda Ie-Mobi. Inspirationen till formgivningen lär komma från musikinstrument, men det syns ju tydligt att den kommer från filmen Alien.

Yamaha

Alien är en gammal sci-fi-skräckis, kids.

4. Yamaha Niken
… och om MWC-4 tar sin inspiration från Alien har vi här en Predator. Den här motorcykeln ”uppnår utmärkta prestanda för inspirerad och sportig körning på olika underlag och ger möjlighet att fritt skära genom kurvorna på slingrande vägar” enligt pressmeddelandet och det låter ju bra. Men den ser fortfarande ut som om den vill ta en tugga av mänskligheten.

Yamaha

… och Predator var också en sci-fi-skräckis.

5. Mazda Vision Coupe
Vad är det för knasigt med den här? Visst, den är snygg, men den sticker inte ut för fem öre. Nej, det är helt riktigt, men tänk efter. Den är en sedan. En fyrdörrarsbil utan terrängplast. De är utdöda, så Mazdas sätt att se in i framtiden är egentligen från en dinosauries perspektiv. Får dig att fundera, eller hur?

Mazda Public Relations

Orden Berlinetta Lusso dyker osökt upp.

6. Lexus LS+ Concept
Ännu en sedan? Än sen, det här är Lexus vision om framtidens lyxbil och som sådan är den full av artificiell intelligens. Vi gissar på en IQ om 160 och att maskinerna snart kommer att ta över världen. Mänsklighet, bered dig på att bli förslavad.

Toyota Motor Corporation

Your base are belong to us.

7. Nissan IMx
Vänta nu, det här är ju bara en elektrifierad suv? Ja visst ja, Nissan ägs ju av franska Renault. Det förklarar saken.

Nissan

Vad heter Koleos på japanska?

8. Mitsubishi e-Evolution Concept
Mitsubishi Evolution har historiskt varit fyrhjulsdrivna galningar avsedda för rally och vansinnigt belönande att köra hårt (där så är tillåtet, naturligtvis). Men inte nu längre, för e-Evolution är en elektrifierad suv. Vem ligger bakom? Renault-Nissan förstås, som har etablerat ett strategiskt partnerskap med Mitsubishi.

Mitsubishi Motors

Saknar du också Mitsubishi Evo?

9. Honda Sports EV Concept
När Honda visade Urban EV Concept i Frankfurt stal den showen, för den var ju inte alls en elektrifierad suv (motsade du inte dig själv nu?) och vi älskade den. Nu kommer samma bil i slankare klänning och den blev inte särskilt mycket dummare för det. Men jag skulle nog välja den ärtiga Urban trots allt.

Honda Motor Co., Ltd.

För den var ju faktiskt minst lika tuff.

10. Toyota JPN Taxi
Skärp dig, den är ju inte ens ett koncept. Okej, förlåt, men Toyotas Londontaxitolkning är kul ändå, inte minst för att den enligt pressmaterialet ”förkroppsligar andan av japansk gästfrihet” och för att den ”visar en folkvänlig, universell design som ger användbarhet och komfort till ett brett spektrum av människor genom ständiga innovationer och förbättringar, från grepphandtag till den övergripande fordonsstrukturen”. Jag skulle inte kunna formulera mig så ens under vapenhot.

Toyota Motor Corporation

Och ”vacker som tandvärk om våren”.

Förhoppningsvis får vi anledning att återkomma, återkommande, till Japan under de närmaste dagarna, för Tokyo Motor Show öppnar för allmänheten på fredag och kokar av konstruktionsglädje ända fram till 5 november.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com