Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Toyota Concept-i Ride är USS Enterprise

Rymdskepp i fickformat för gatan.

Den senaste konceptbilen från Toyota ska vara superpraktisk för funktionshindrade. Men vi anar ett samband med Star Trek.

Tokyosalongen, technofesten för Japans allra mest utflippade motoringenjörer, närmar sig med stormsteg och Toyota kommer som vi tidigare rapporterat att vara där. Men det visar sig att de inte bara tänkt ta med sig en skokartong, utan också ett rymdskepp.

Toyota Motor Corporation

Och en dammsugare.

Jaja, och en dammsugare. Eller egentligen en trehjulig ståmoppe som de kallar för Concept-i Walk. Toyota framhåller att man inte ska behöva förskjuta sin egen kroppsvikt, som med en Segway, för att framföra den styr man den med någon slags kontroll högst upp på styret.

Den lär förstå röstkommandon och kan själv undvika kollisioner. Så halvt autonom, alltså, och sådär lite skrämmande artificiellt intelligent.

Toyota Motor Corporation

– Take me to your leader.

Toyota själva framhäver fördelen att man inte behöver hindras av ålder, kön eller klädsel utan ska gå att användas även av äldre eller – jo, de skriver så – kvinnor i kjol. Men det var inte den vi skulle prata om utan om Concept-i Ride.

För den ser ut som Starship Enterprise, rakt ur teveserien Star Trek. Ja, åtminstone från förarplats. Där sitter man som Captain Kirk och utstöter sina befallningar åt besättningen. Eller bilen, då, eftersom man sannolikt sitter där alldeles själv. Här finns varken ratt eller pedaler utan allting styrs med joystick. (Ja, jag vet att Saab också provade det en gång, men det är fortfarande ballt.)

Saab Automobile

Saab var ju ändå först med alla idéer i världen.

Och precis som kapten James T. Kirk sitter man i mitten av sin farkost när man manövrerar mellan planeter, kometer, flanörer och fotgängare och in dit tar man sig genom generöst öppnande måsvingedörrar. Behöver du plocka med dig rullstolen går det alldeles utmärkt att skjuta in den bakom dig.

Någon påtaglig verklighetsförankring har inte Concept-i Ride, utan den är bara tänkt som en framtidsfantasi om hur vår morgondag kan se ut och hur biltillverkarna kan behöva anpassa sig till en åldrande befolkning. William Shatner, som spelade Captain Kirk, är 86 år gammal och ler antagligen gillande åt Toyotas idéer.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com