Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Nathalie är rullstolsburen och tävlar i Porsche

Enda kvinnan hittills med både ryggmärgsskada och racinglicens i Storbritannien

En bilolycka i tonåren förändrade livet för Nathalie McGloin. Sedan dess är hon förlamad från bröstkorgen och nedåt. Trots det tävlar hon i banracing med en Porsche.

Nog ser det lite märkligt ut, när hon drar in sina förlamade ben över störtburens rör i dörröppningen. Nathalie McGloin är en av 10.000 britter med racinglicens, och en av bara 200 kvinnor. Vad som gör Nathalie unik är att hon är förlamad från bröstkorgen och nedåt.

Hon är därmed den enda ryggmärgsskadade kvinna i Storbritannien som kör racing. I tonåren råkade hon ut för en bilolycka som satte henne i rullstol, som i ett slag förändrade livet och framtiden för henne. Men hon lät sig inte nedslås och var av sådant virke att hon började spela rullstolsrugby – en sport som mest liknar gruppslagsmål med rullande tillhyggen.

Hursomhelst, rugbyn tog henne vidare till racingen och drömmen var en Porsche. Men av omgivningen fick hon minsann veta att en Porsche, det var ju en svårkörd bil för tuffa karlar, inte för rullstolsbundna damer. Så hon beställde en bara för att överbevisa dem.

– Och här, lilla gumman, sitter förgasaren förstår du.

– Och här lilla gumman, sitter förgasaren förstår du.

Nu tävlar hon med en Porsche Cayman S, med handreglage för gas och broms utöver den vanliga tävlingsutrustningen. Stolen har fått specialgjutas för att hålla fast hennes bröstkorg. Det var inte bara nödvändigt för att hålla fast kroppen, utan också för att ge henne den rätta känslan ihop med bilen – det är ju inte så lätt att känna vad bakvagnen har för sig genom rumpan när ryggmärgen är avklippt.

Så lilla gubben, försök att köra om då!

– Och här lilla gubben, kör jag ifrån dig förstår du!

Utöver tävlandet driver Nathalie också organisationen Spinal Track, vars idé är att erbjuda bankörning åt rullstolsburna. Som hon själv säger i filmen från Youtubekanalen Carfection: livet behöver inte bli sämre av en ryggmärgsskada. Bara annorlunda.

Foto: Carfection/Youtube
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com