Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Toyota Supra kommer tillbaka

Smygvisas i form av racingkoncept

Efter över 15 års frånvaro ska Toyota Supra återuppstå. Vi får en försmak i form av en fullt racingmunderad konceptbil.

Somliga biltillverkare släpper trevande ”teasers” för att öka temperaturen inför en modellansering, andra ställer ut konceptbilar som ska ge en föraning om kommande karameller. Toyota gör någonting annat och visar i stället upp en fullt stridsmunderad racerbil, men som ändå bara är en förhandstitt på den kommande Toyota Supra.

För så är det, Toyota kommer att väcka liv i Supranamnet, som en gång i tiden prydde en serie sportbilar i fyra generationer innan det tynade bort och dog för drygt 15 år sedan. Men sedan dess har Supra närmast samlat en kult omkring sig, särskilt som den sista versionens urstarka turbosexa gärna lät sig trimmas till obegripliga effektnivåer. Därmed skrev den in sig på önskelistornas översta plats i alla brev som millenniegenerationens motorskallar skrev till tomten.

Toyota

Fast tuffast var den allra första.

Det är förstås dem som Toyota vill komma åt med GR Supra Racing Concept, även om vi i nuläget inte får veta särskilt mycket om vare sig den eller den gatbil som konceptet förebådar. Allt vi vet är att den har utvecklats ihop med BMW och delar teknik med nästa generation BMW Z4. Men där bayrarnas bil har begåvats med tygtopp har Toyota hållit fast vid en solid takplåt.

Vi kan i alla fall sluta oss till att Toyota Supra kommer att ha motorn där fram och drivning på bakhjulen. Motormässigt lär vi få se samma maskiner som i BMW: raka fyror och sexor med turboladdning, möjligen toppat av någonting i stil med S55-motorn i BMW M3. Men vi vet inte, och inte vet vi heller någonting om när den nya Toyota Supra kommer att presenteras i färdigt produktionsskick eller vad den kommer att kosta. Den som lever får se.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com