Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Toyota Yaris GRMN är en arg bacill

Får kompressormatad motor och Torsendiff

Toyota vänder sig till rallyverksamheten Gazoo för att stoppa ont krut i Yaris. Resultatet lovar gott för körglädjen.

Knappt en månad har gått sedan Jari-Matti Latvala stod som segrare i Svenska Rallyt och det var första gången det här årtusendet som en Toyota var först i mål i ett VM-rally. Toyotas återkomst till de stora sammanhangen får naturligtvis inte mötas med tystnad från produktplaneringen och därför får vi nu se Toyota Yaris i ett något pepprat utförande.

Toyota Yaris GRMN har inspirerats av Toyota Yaris WRC och har också trimmats hos Toyota Gazoo Racing som driver märkets rallysatsning. Förlåt, sade du GRMN? Jo, det det är en förkortning för ”Gazoo Racing by Meister of the Nürburgring”. På riktigt. Japaner har ibland märkliga sätt att ge namn till sina saker.

Vi trodde att det stod för Gremlin.

I Japan har håriga GRMN-versioner av diverse Toyotamodeller funnits i begränsade upplagor sedan flera år, men Yaris blir den första att nå utanför örikets gränser. Och Yaris GRMN blir också den första att knyta an till rally snarare än banracing.

Men även om kopplingen till WRC finns där delar den egentligen inte någon teknik med den 380 hästkrafter starka, fyrhjulsdrivna rallybilen. Toyota Yaris GRMN är framhjulsdriven och har en kompressormatad 1,8-litermotor som enligt Toyota ska lämna ”mer än 210 hästkrafter”. Därmed slår man bilar som Volkswagen Polo GTI och den nya Ford Fiesta ST på fingrarna och Renault Clio R.S. Trophy också få se upp.

Sedan att man väljer att använda en mekanisk kompressor i stället för en avgasdriven turbo, det beror enkom på att en turboinstallation inte fick plats under huven.

Växellådan är sexväxlad och konventionellt manuell och mellan framhjulen finns en Torsendiff som ska se till att kraften inte går vilse på sin väg ner till asfalten. Fjädrar, dämpare och andra detaljer i hjulupphängningarna har bytts ut mot tuffare grejer för att klara av ett hårdare uppdrag.

GRMN-versionen av Yaris kommer bara att finnas med tredörrarskaross och utsidans ändringar är måttfulla. Inuti märks skålade stolar i ett kolsvart kulörschema. Några leveranser lär inte komma igång förrän nästa år, så vi får hålla ut ett tag till innan vi vet allt om priser och leveranstider.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com