Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nya Toyota GR Yaris - gatlegala rallybilen med 261 hk

Är det här Toyotas busigaste bil någonsin?

Toyota släpper en riktig busbil.
Lilla Yaris får en trecylindrig turbomotor på 261 hk och fyrhjulsdrift.
GR Yaris kommer till Sverige och är en rallybil för gatan som bara väger 1280 kg.

Nya busbilen Toyota GR Yaris har premiär i dag på Tokyos bilsalong och är en renodlad prestandabil. Bilen är framtagen som den officiella homologiseringsmodellen för Toyotas nya rallybil  – men är naturligtvis också godkänd för gatan. Och vilken busbil det verkar vara!

GR Yaris har en unik design med tredörrarskaross och en kupéliknande taklinje som är 91 mm lägre än standard-Yaris. Den har även bredare spårvidd och kraftfulla bakflyglar matchar bilens 18-tumshjul.

Bilen har en helt nyutvecklad trecylindrig 1,6-liters turbomotor som levererar 261 hästkrafter och ett vridmoment på 360 Nm. Växellådan är sexväxlad manuell.

Ett av målen under utvecklingen var ett så bra vikt/effektförhållande som möjligt. Chassit är därför tillverkat i främst olika lättviktsmaterial, bland annat med kolfibertak och motorhuv, dörrar och baklucka i aluminium. Resultatet är en så låg tjänstevikt som 1 280 kg – vilket ger 4,9 kg per hästkraft. Accelerationen 0–100 km/h går på mindre än 5,5 sekunder och toppfarten är begränsad till 230 km/h.

Den nya fyrhjulsdriften har en responsiv koppling som teoretiskt kan fördela drivningen från 100:0 (enbart framhjulsdrift) till 0:100 (enbart bakhjulsdrift). Standardläget ger en 60:40-fördelning medan Sport-läget har en 30:70-fördelning. I Track-läge kan fördelningen låsas till 50:50 för bästa banprestanda.

Som tillval kommer ett ”Circuit Pack” att finnas med två Torsen-differentialer som hanterar även kraftfördelningen mellan höger och vänster sida. Detta paket omfattar också banoptimerad hjulupphängning samt smidda 18-tumsfälgar med Michelin Pilot Sport 4s 225/40R18-däck.

Nya GR Yaris har försäljningsstart i Sverige under hösten 2020. Toyota har ännu inte gått ut med priset.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com